A devenit un obicei, în ultimii trei ani şi jumătate,  pentru membrii grupului „Sufletişti în UK şi Europa” ca, din când în când, să ofere un strop de bucurie copiilor aflaţi în centrele şi căsuţele de tip familial din Giurgiu. Anul acesta, de două ori, copiii fără familie au avut parte de  câte o surpriză din partea  membrilor grupului, giurgiuveni care muncesc în Anglia şi atunci când au timp se întorc în România pentru a oferi un sprijin material celor cu probleme. Prima surpriză a venit în primăvară, când copiii instituţionalizaţi au primit în dar mobilier, hăinuţe, rechizite şi alimente, iar cea de a doua chiar în ziua de Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril când au plecat – unii dintre ei pentru prima dată în viaţă – într-o excursie la munte.

Sinaia a fost destinaţia aleasă de Daniel Iordache, fondatorul şi sufletul  grupului „Sufletişti în UK şi Europa”, pentru cei 35 de copii. Pe traseu, micuţii au avut parte de o sumedenie de surprize: vizite la muzee sau la mănăstiri (Mânăstirea Ghighiu şi Muzeul Cinegetic Posada au fost „marcate” pe harta excursiei), precum şi o plimbare cu telecabina până la Cota 2000, unde zăpada a fost bucuria celor mici.

„Am decis să organizăm această excursie pentru că aşa vor rămâne, cu toţii, cu o amintire. Hrana sau hăinuţe le putem trimite oricând, dar de asemenea ieşiri în natură nu au parte mereu. Tot ceea ce am realizat astăzi a fost posibil cu sprijinul celor câtorva membri cu suflet mare de pe grupul nostru, oameni stabiliţi în ţările Europei de Vest, care lucrează acolo. Dar marele meu regret este că în aceste acţiuni de binefacere nu se implică şi giurgiuvenii care sunt plecaţi din ţară, mulţi dintre ei acuzându-ne chiar că folosim banii strânşi din donaţii în alte scopuri, cu toate că, de fiecare dată, prezentăm documente justificative, atunci când intervine neîncrederea. Avem, în schimb, oameni din Moldova, din Maramureş, care sar în sprijinul copiilor din Giurgiu, şi vreau să le mulţumesc şi pe această cale”, ne declara, după excursia la Sinaia, Daniel Iordache.

Dar nu doar cei mici au avut parte de surprize în aceste ultime zile, ci şi câteva familii de bătrâni din Giurgiu, cu venituri extrem de mici. Pentru aceştia, „Sufletiştii…” au pregătit câte un pachet consistent de alimente, precum şi posibilitatea de a intra  în iarnă cu o cameră încălzită. Astfel  pentru patru familii, s-a achiziţionat câte o tonă de lemne, iar pentru alte două, care nu deţin sobe, li s-au asigurat buteliile pentru perioada de iarnă.

„Nu ne vom opri aici, vom monitoriza în continuare aceste familii nevoiaşe, şi vom încerca, şi de la distanţă, să le sprijinim în continuare”, a mai declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, Daniel Iordache.

(Anna Lincă)