În România, doar una din 10 școli are cabinet medical. Asta deși legea obligă toate instituțiile de învățământ să le acorde elevilor asistența medicală. Și acolo unde există, cabinetele sunt slab dotate, funcționează doar o zi sau două pe săptămână, sau pur și simplu sunt încuiate din lipsă de personal. Deși legea are prevederi clare, în România, doar una din 10 școli are cabinet medical!

Pericolul este cu atât mai mare, cu cât nici în comune nu există medic. Dispensarul e deseori încuiat în timp ce primăriile încearcă de multă vreme să aducă un doctor. În acest context în România  la cele 19 mii de unități de învățământ preuniversitar  există doar 2.500 de cabinete medicale școlare. Asta în ciuda faptului că  Legea prevede clar: preșcolarilor și elevilor trebuie să li se asigure asistența medicală pe toată perioada cursurilor, în cabinete dotate cu aparatură pentru consultații și cel puțin 30 de tipuri de medicamente pentru urgențe și afecțiuni des întâlnite la copii.

Nici judeţul nostru nu face rabat de la trendul naţional. La cele peste o sută de unităţi şcolare pe care le avem în Giurgiu, sunt doar cinci cabinete medicale şcolare, toate comasate în municipiu. Conform informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu, cele cinci unităţi medicale şcolare se află la Colegiul Naţional „Ion Maiorescu”, la Liceul „Tudor Vianu”, Colegiul Tehnologic „Ion Barbu” şi la Şcolile cu clasele I – VIII nr. 8 „Acad. Marin Voiculescu” şi nr. 10.

În mediul rural, la nivelul judeţului Giurgiu, nu există nici un cabinet medical şcolar.

(Jurnal)

(Jurn