În preajma sărbătorilor, negustorii necinstiți și-au afișat prețurile și metodele înșelătoare! Cum sunteți păcăliți de marile marketuri!

0
233

3-1-crediteaza-12Un raport primit din partea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor  (CJPC) Giurgiu ne relevă în continuare faptul că din dorința de a câștiga pe orice cale, sunt încă agenți economici care folosesc metode mai puțin ortodoxe, sancționate de Lege.

 În luna noiembrie , lună premergătoare celei în care toți cetățenii devin mari consumatori , perioada sărbătorilor de iarnă , în urma unor controale , comisarii CJPC Giurgiu au efectuat acțiuni  în vederea identificării unor practici comerciale incorecte la comercializarea produselor alimentare , dar și nealimentare.

În cele 7 acțiuni la marii retaileri  de pe raza județului Giurgiu  au fost identificate o serie de practici comerciale înșelătoare, unele realizate prin omisiuni ce pot deforma comportamentul economic al consumatorilor la cumpărarea diferitelor produse prezentate sub tentanta formulă 1+1 Gratis!

Pe lângă aceste aspecte  au fost observate diferite produse (salam, iaurturi, periuțe de dinți…) prezenetate la vânzare sub aceeași deviză atrăgătoare 1+1 Gratis!, sau 7+2 Gratis pentru care nu existau expuse la vânzare și prețul inițial al produselor, dar nici produsele, pentru ca onor, clientul,  să poată aprecia singur dacă este sau nu avantajat.

După cum ne preciza Comisarul șef adj. Fabian Țârcă, în mod normal ar fi trebuit trecut prețul produsului singular (ex: la salamul de 11.09 lei /kg prețul corect la oferta 1+1  ar fi trebuit să fie de 7.99 lei /kg). Pe lângă acest aspect s-a constat afișarea informațiilor de genul super preț, ofertă specială , la produse la care nu existau alte precizări care să justificea aceste sintagme!

Alte produse aveau afișate etichete de preț sub forma 50% reducere , dar care reduceri se aplicau direct la casa de marcat fără a se oferi prețul inițial al produsului pentru ca cetățeanul să-și dea seama dacă este vorba de un adevăr sau totul nu este decât o minciună!  A mai fost sesizată necorelarea prețului de la raft cu cel plătit la casă, o practică veche a multor comercianți…

Pentru toate aceste nereguli constatate au fost întocmite 7 procese verbale de constatare și contravenție,  fiind aplicate 9 amenzi  pentru încălcarea prevederilor  Legii 363/2007, pentru neregulile menționate mai sus , în valoare  de 76.000 de lei.

(Jurnal)