admitere_liceu_51601600Realitatea pe care românii o trăiesc de ani buni i-a inspirat  pe  cei ce au realizat subiectele la Olimpiada la Limba Română, în judeţul Prahova. Aşa se face că elevii au avut de rezolvat un subiect în care să-şi imagineze că sunt personajul care colectează taxele de la ţăranii din romanul ”Moromeţii”. Al doilea le-a sugerat acestora să redacteze un referat adresat conducerii de partid prin care denunţă ”calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete”.

Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeţii de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”  …Tocmai am dat citire  unuia dintre cele trei subiecte pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a care au participat, sâmbătă, la etapa judeţeană a Olimpiadei de Limba Română, în judeţul Prahova.

Conform celor de la Evenimentul Zilei , un profesor din comisie  ar fi considerat că subiectul ”spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului”, făcând trimitere la ”Olimpiadele denunţului”. La rândul său Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova a susţinut că elevii trebuie să ţină cont că este vorba despre  o ficţiune şi că denunţul enunţat nu este altceva decât o raportare la fragmentul citat din romanul «Moromeţii»”.

După cum se vede activitatea DNA a creat obsesii, părând că dă să  intre tot mai adânc atât în manualele şcolare  cât şi în literatură…Bravos naţiune!

(Jurnal)