La sfârșitul acestei luni urmează ca, în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, să devină funcțional 100% Biroul pentru Protecția Animalelor (Poliția Animalelor, cum mai este cunoscută această structură).

În cadrul Biroului vor lucra atât angajați ai IPJ Giurgiu, transferați din alte structuri, dar și medici veterinari, care vor susține examenul pe data de 23 ianuarie.

Concret, despre atribuții și despre primele acțiuni pe care le vor intreprinde a vorbit, pentru „Jurnal giurgiuvean”, subcomisar de poliție Gelu Ciocîrlan, șeful acestui birou:

„Acționăm în baza Legii 205 privind protecția animalelor. În primul rând, structura aceasta de poliție a fost înființată prin ordonanță de urgență 175/2020, pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor. Ca principale atribuțiuni, Poliția pentru Protecția Animalelor are ca scop pedepsirea persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni sau  contravenții împotriva interesului animalelor, atât cele domestice, cât și cele sălbatice. Vorbim aici despre fapte antisociale, dar avem și rol preventiv, acționând împreună cu reprezentanții Autorității ce urmează a fi înființată pe lângă Consiliul Județean,în baza aceleiași ordonanțe. Legea ne conferă inclusiv obligația și dreptul de a ridica un animal supus unor abuzuri. În acest sens, avem următoarele infracțiuni: uciderea animalelor fără drept și cu intenție, practicarea tirului pe animale, organizarea de lupte între animale, folosirea animalelor vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, rănirea sau schingiuirea animalelor, intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului animalului, etc. Intervenim și în planul faptelor de contravenție cum ar fi neasigurarea de către deținători a unui adăpost corespunzător, hrană, apă și nevoie de mișcare a animalului, asistență medicală. Aici vom avea implicați și medicii veterinari, atât cei încadrați, cât și cei din listele DSVSA. O mare problemă o avem în abandonul animalelor, și scopul principal al nostru este stoparea acestui procedeu. Vom colabora inclusiv cu asociațiile pentru protecția animalelor, dar mai ales cu autoritățile publice locale!”, a mai precizat șeful Biroului Pentru Protecția Animalelor, subcomisar Gelu Ciocîrlan.

În cazul în care un stăpân de animal se opune ridicării acestuia din gospodărie, susținând că este vorba despre proprietate privată, dacă reprezentanții Poliției Animalelor vor constata faptul că viața  și siguranța animalului sunt puse în pericol, pot ridica acel animal fără ca stăpânul să aibă vreun drept!

În acest condiții, animalul va fi plasat într-un adăpost. Din nefericire, asemenea adăposturi există doar pentru câini și, eventual, pisici, cabalinele sau alte tipuri de animale negăsindu-și, cel puțin până la acest moment, un loc de refugiu pe raza județului nostru. Dar cel mai probabil Consiliul Județean se va ocupa de găsirea de adăposturi sau chiar de realizarea acestora pentru animalele ridicate de la stăpânii care fie le lasă nesupravegheate, fie le abandonează sau le maltratează.

Important este că, în primă fază, se va lucra mai mult pe conștientizarea tuturor factorilor implicați, dar și a celorlalte părți ale societății civile, asupra faptului că maltratarea sau neglijarea animalelor – fie că sunt de companie, fie folosite în muncă – înseamnă contravenție sau infracțiune, pedepsele mergând de la sute de lei, până la ani petrecuți în spatele gratiilor.

(Jurnal)