Treapta a II-a la liceu revine şi, mai mult, părinţii sunt de acord cu evaluarea copiilor lor la finalul clasei a X-a! Este doar una dintre propunerile ministrului Educației.

Proiectul pentru noua lege a Educației va fi lansat în dezbatere publică în perioada următoare. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, propune întoarcerea la examenul de la finalul clasei a X-a, la care s-a renunțat în 1992. Pe atunci, evaluarea era cunoscută ca treapta a doua și doar cei care promovau se puteau gândi la Bacalaureat. Ceilalți erau îndrumați spre școlile profesionale sau rămâneau cu 10 clase.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației: Învățământul obligatoriu se termină după clasa a X-a. Deci, teoretic, acolo ar trebui să avem o evaluare, să știm că am încheiat ciclul învățământului obligatoriu. (…) Ce beneficii ar aduce ea? Păi, examenul de Bacalaureat nu mai reprezintă materia pe 4 ani de zile, care sunt anii de liceu, ci pe ultimii 2 ani de zile. Deci am ușura examenul de Bacalaureat„.

Părinții susțin evaluarea după clasa a X-a…

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, precizează:  „Am cerut și treapta întâi, cum era înainte, dacă tot vorbim de sistemul vechi, adică o admitere care să nu țină cont de ponderea de la clasele V-VIII. (…) Știm foarte bine că înainte de ’90 acest sistem a fost foarte bine implementat” . Chiar și cei care au trecut recent prin emoțiile examenului de Bacalaureat cred că e o idee bună. Evalurea de la finalul învățământului obligatoriu este prevăzută în proiectul pentru noua lege a Educației, pe care ministrul a promis că o va lansa în dezbatere publică în primăvară.

(Jurnal)