Anul acesta, luna iunie va avea trei zile libere pentru angajați, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Acestea vor fi Ziua copilului, pe 1 iunie și prima și a doua zi de Rusalii, pe 16 și 17 iunie. Zilele libere legale sunt stabilite exclusiv prin Codul muncii, iar în aceste zile, angajatorii sunt obligați să acorde compensații salariaților care sunt nevoiți să se prezinte la lucru.

În luna iunie, salariații vor beneficia de trei zile libere, 116 și 17 iunie, respectiv Ziua copilului și Rusaliile. Însă, din nefericire pentru angajații care au un program normal luni-vineri, două dintre aceste zile (1 și 16 iunie) pică în weekend, așa că vor beneficia de o singură zi liberă, și anume 17 iunie, a doua zi de Rusalii.

Pentru celelalte categorii de angajați, cei care lucrează în weekend, angajatorii (indiferent dacă sunt din mediul public sau privat) vor fi obligați să ofere cele două zile libere, altfel riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Cu toate că în zilele de sărbătoare legală nu este permisă munca, există, totuși, anumite categorii de salariați care au obligația de a se prezenta la serviciu. Mai exact, este vorba despre unitățile sanitare și unităție de alimentație publică, pentru care trebuie să existe programe speciale de lucru.