AcasăActualitateÎn comuna CLEJANI, elevii învață o meserie, iar colaborarea dintre școală și...

În comuna CLEJANI, elevii învață o meserie, iar colaborarea dintre școală și agenții economici devine un parteneriat de succes! .

La recomandarea primarului comunei Clejani, Florin Nidelea, am  purtat miercuri, 28 iunie, un dialog cu Constantin Ionela Mariana, director al  Școlii Profesionale din  localitate,  care ne-a prezentat pe scurt activitatea acestei instituții de învățământ. 

De precizat că această unitate Școlară  a devenit un motiv de mândrie locală atât pentru primarul Marian Nidelea, pentru directoarea Constantin Mariana cât și pentru  locuitorii comunei.

”Din 2016 în Clejani funcționează această școală profesională, care la acel moment a debutat cu un singur profil, pe mecanică, ulterior  extinzându-ne  aria de activitate didactică  – ne explica directoarea Școlii, Constantin Mariana.

 La această dată avem patru profiluri.  Asta pentru că în anul 2022,  pe lângă profilul de mecanică am adăugat alte două: acela  de mecanică agricolă și de chelner-ospătar.  Anul acesta l-am mai adăugat și pe cel de sudor, ca specializare. La toate cele patru profiluri avem o colaborare cu agenți economici care ne susțin în mod special cu practica elevilor și implicit pentru însușirea cunoștințelor de către elevi , în viitoarele meserii.

La profilul electromecanică și cea de sudor, avem un agent economic , J. Christof, la mecanică agricolă colaborăm cu societatea DUMIR Prod, un agent local din zona noastră,  iar pe alimentatie, și aici mă refer la profilul chelner – ospătar,  colaborăm cu  firma MGV Ogrezeni.  Consideram că acest lucru constituie o realizare  de care suntem mandri, având în vedere mai ales  faptul că unii copii  provin  din medii defavorizate, că nu ar fi avut posibilitatea să meargă mai departe,  această școală fiind o șansă pentru ei și o bucurie pentru noi. De altfel anul acesta sperăm să facem trei clase de-a IX-a, căci anul trecut am avut doar două clase …- ne mai spunea Constantin Mariana, directoarea Școlii din Clejani.

Suntem pe un trend ascendent, de aceea am dorit să facem mai multe profiluri, pentru ca elevii să aibă o opțiune cât mai mare…În anul 2019 a absolvit  prima promoție, noi înființând Școala profesională, așa cum am menționat anterior, în  2016. Am avut satisfacția ca în anul 2020, chiar la începutul pandemiei , agentul economic J.Christof și Bonatti să ne  angajeze o parte din absolvenții promoției 2019.  Este important de menționat că profilul sudori l-am înființat anul acesta, la solicitarea agentului economic J.Christof. Ar trebui precizat totodată că se  duce o lipsă acută de forță de muncă pe această specializare de sudori,  fiind o meserie foarte căutată, atât în țară cât și în străinătate.

Întrebată câți elevi învață la acest moment în această Școală profesională, directoarea Mariana Constantin ne-a spus: ”La Școala profesională din Clejani avem astăzi un efectiv de 88 de elevi. Suntem o echipă întreagă în care sunt implicați atât  domnul primar Florin Nidelea, cadrele didactice ale școlii, elevii cât și părinții acestora care sunt extrem de  mulțumiți  că venim în ajutorul copiilor, învățându-i o meserie ce se poate regăsi oricând pe piața forței de muncă –  ne-a mai precizat directoarea Școlii Profesionale din Clejani.

Este o școală care asigură un viitor sigur atât celor ce învață aici cât și părinților acestora – ne declara Florin Nidelea, primarul comunei. O școală care după absolvirea ei nu oferă doar siguranță, ci  și  o stabilitate financiară în același timp, căci știm cu toții cât de greu se câștigă astăzi banul și cât este de dificil să găsești un loc de muncă pe măsura  cunoștințelor tale, într-o profesie pe care să o faci cu plăcere – mai spunea primarul localității Clejani.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
24.8 ° C
24.8 °
24.8 °
53 %
0.1kmh
0 %
mar
35 °
mie
36 °
joi
39 °
vin
36 °
sâm
38 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!