În ciuda lipsei de implicare a unor instituții, Primăria Municipiului și Centrul Cultural Giurgiu fac toate eforturile pentru reușita Zilei Marinei! Vezi programul…

0
476

Centrul Cultural Local “Ion Vinea”, împreună cu Primăria Municipiului Giurgiu, organizează miercuri, 15 august, o serie de activităţi dedicate Zilei Marinei.

După cum ne spunea directorul CCL “Ion Vinea”, prof. Virgil Peţanca, programul manifestărilor, ca şi în anii trecuţi, va fi deschis cu un ceremonial din care nu va lipsi cuvântul de deschidere al comandorului Dumitru Cucu.

După o scurtă slujbă de pomenire a tuturor eroilor şi a celor care au pierit pe ape, şi sfinţirea unei ancore din flori, ce ulterior va fi aruncată în  Dunăre, toţi participanţii îl vor întâmpina pe Zeul Neptun, ce-şi va face apariţia alături de nimfele sale. Tot el este cel care va da, startul jocurilor marinăreşti, care, din păcate, de la an la an, sunt tot mai sărace, din cauza lipsei forţelor necesare revigorării acestei sărbători, ne preciza prof. Peţanca.  Iată şi motivul pentru care, din contextul jocurilor de anul acesta, vor lipsi cursele de prins raţe şi porci.

Nu vor lipsi, în schimb, majoretele şi fanfara condusă de către prof. Peţanca, dar nici programul demonstrativ de arte marţiale susţinut de elevii prof. Ion Chelu. Toate acestea vor avea loc pe faleza din Portul Giurgiu, începând cu ora 9,30.

Anul acesta programul va cuprinde ca în fiecare an jocuri marinărești. Fanfara va sta cu majoretele, în timp ce noi îl vom întâmpina pe zeul Neptun care va declara  întrecerile sportive ale sărbătorii, deschise. Profesorul Virgil Pețanca, directorul Centrului Cultural Local (CCL) Giurgiu ne mai spunea că are două structuri de sportivi, mereu alături: este vorba despre karatiștii profesorului Ion Chelu care vor face și de această dată demonstrații de arte marțiale atât de gustate de public.

Ulterior ei se vor împărți în două tabere, căci doar  provin din două asociații sportive, locale, și se vor antrena la  jocul  trasului la parâme. Împărțiți în echipe, vor deveni protagoniști la  alergatul în sac, după care ar fi trebuit să asistăm la parada ambarcațiunilor Poliției de Frontieră. Spun asta pentru că anul acesta nu avem siguranța prezenței acestor ambarcațiuni. După cum vedeți Primăria și Centrul Cultural Local se zbat singure să transforme această sărbătoare într-un moment memorabil, căci celelalte instituții care au legătură cu Dunărea, nu au nicio reacție în acest sens – ne mai spunea profesorul Virgil Pețanca. Directorul CCL Giurgiu spera însă ca pe viitor și alte instituții să li se alăture. Una dintre ele este  Comandamentul Militar Giurgiu ce ar fi trebuit să aibă inițiativă și să sprijine efortul celor două instituții.

La finalul manifestărilor copiii participanți vor fi recompensați,  Primăria Giurgiu  oferindu-le, ca de fiecare dată în ultimii ani, articole sportive: saci de box, mănuși de box echipament etc.

În general am venit în întâmpinarea dorințelor tinerilor paarticipanți, având în vedere că sunt sportivi. Anul trecut am avut o mică sincopă, dar întotdeauna le-am  oferit articole sportive, în special cele ce îi pot ajuta la antrenamente – mai preciza prof. Virgil Pețanca. În ciuda lipsei de implicare a altor instituții din Giurgiu pentru a asigura cadrul de sărbătoare acestei manifestări dedicată marinarilor, respectiv locuitorilor regiunilor așezate lângă cursuri importante de apă, așa cum în cazul de față, este Dunărea, avem speranța că spectacolul realizat miercuri dimineață de Primăria Giurgiu și Centrul Cultural Local va atrage un număr mare de giurgiuveni și mai ales de tineri.

 

(Florian Tincu)