Detalii revoltătoate din ancheta privind peștele contaminat adus în România. Captura se făcea inclusiv în canalizări!?
Sute de tone de pește contaminat cu metale grele au fost vândute în România în ultimele 6 luni. Informaţiile au fost transmise chiar de procurorul constănțean care anchetează dosarul contrabandiștilor și transportatorilor de produse piscicole contaminate cu metale grele.
Ancheta a scos la iveală și faptul că peștele era recoltat chiar din canalizări, iar metoda folosită era aparatura electrică, metodă pe care chiar românii din grupul infracțional ar fi implementat-o peste hotare.
Mulți dintre cei care prindeau peştele în Spania, Italia şi Franţa sunt lipoveni din Deltă și pescari din Hârșova, susțin anchetatorii.Nu se fereau să intre în cele mai murdare ape pentru a face braconaj.
Șocant este că peștele a ajuns apoi în Deltă, adus din Occident cu acte falsificate.
Procurorul de caz spune că mii de kilograme de pește importate ilegal au ajuns în depozite din diverse județe și de acolo în magazine.
„Marea, marea majoritate a fost consumat de populație. Dacă fac un calcul estimativ, nu exagerez cu nimic dacă spun că se depășesc 500 de tone (…) În condițiile în care intrau în țară, numai în ultimele luni, cel puțin 10 tone săptămânal„- Teodor Niță, procuror de caz, PCA Constanța.
Numai în cursul unei singure percheziții au fost retrase de la comercializare, potrivit unor surse judiciare, peste 5,5 tone de pește și produse piscicole improprii consumului.
Peștele contaminat a fost vândut în foarte multe spaţii comerciale
Investigația a început în urmă cu 6 luni, după ce în România au fost depistate primele cantități de pește contaminat prins ilegal în Spania. Au fost identificate 3 grupuri de contrabandiști care colaborau – în Lerida, Huesca și Zaragoza.
Ancheta s-a extins apoi în Italia și Franța, unde contrabandiștii români pescuiau în ape poluate, iar marfa capturată era trimisă în România cu documente falsificate.
Români, unguri, francezi și italieni au format o uriașă grupare infracțională, care făcea contrabandă cu pește plin de substanțe otrăvitoare.
Membrii rețelei capturau ilegal peștele în Italia, Franța și Spania, în ape poluate industrial cu metale grele, inclusiv mercur, în care pescuitul era interzis, ca de exemplu fluviile Ebru din Spania și Pad din Italia. Apoi, produsele erau transportate și vândute în România.
Primul lot a fost interceptat anul trecut, la Nădlac, iar rezultatele testelor de laborator i-au înspăimântat pe anchetatori.
Procurorul de caz spune că peștele era transportat și preparat spre vânzare în condiții total improprii și lansează un atac împotriva celor de la ANSVSA.
Teodor Niță, procuror, Parchetul Curții de Apel Constanța: „Am cerut punctul de vedere oficial al Autorității Naționale Sanitar Veterinare, structurile teritoriale personal nu prea le-am înțeles de ce acționează așa, o să înțelegem pentru că urmează să îi întrebăm (…) De multe ori fără nicio verificare, ‘peștele e bun’. Am pus o întrebare în mintea mea, dacă cumva i-ar plăcea să-i facă o saramură maică-sii„.
Acuzațiile au rămas fără răspuns deocamdată, pentru că reprezentanții ANSVSA contactați de Știrile TVR au refuzat orice declarații.
Am subliniat aceste rânduri pentru a demonstra încă o dată neglijența inspectorilor din Direcțiile Sanitar Veterinare din teritoriu privind siguranța alimentației consumatorilor .
Nu demult publicația noastră semnala pește cu viermi , cumpărat de către un giurgiuvean de la o societate ce comercializa pește în Hala centrală a Municipiului. În ciuda evidențelor, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Giurgiu (DSVSA), prin reprezentanții ei, s-a limitat să dea un răspuns evaziv opiniei publice, în care susținea că nu au găsit nimic, deși societatea închisese magazinul imediat după ce aflase că unul dintre clienți făcuse sesizare către instituțiile abilitate din Municipiu. Fără a supune peștele cumpărat unei analize de laborator și fără să ia în considerare bonul eliberat de magazin, cumpărătorului, ce făcea dovada provenienței mărfii.
Medicii și specialiștii în nutriție trag însă un semnal de alarmă. Metalele grele din carnea de pește pun în pericol sănătatea și chiar viața consumatorilor.
În România ar fi ajuns în jur de 500 de tone de pește plin de otrăvuri, cu ajutorul unor documente falsificate prin sistemul achizițiilor intracomunitare, spun anchetatorii. Transporturile care nu au fost depistate de polițiștii români ar fi ajuns în zeci de depozite piscicole din mai multe județe.
Suspecții care aduceau pește contaminat cu plumb și mercur în România îl spălau cu înălbitor, dacă intra în putrefacție, înaintea exportului. Descoperirea oribilă a fost făcută de polițiștii din Spania.
“Au arătat dispreţ absolut faţă de sănătatea consumatorilor şi faţă de posibilele efecte adverse pe care le poate genera peştele consumat în stare avansată de degradare; pentru a ascunde aceste lucruri, spălau peştele cu înălbitor ca să-şi piardă mirosul de putrefacţie”- au declarat aceștia.
(Jurnal)