Bucuria câştigării titlului mondial de către Franța a fost umbrită, duminică, de numeroase incidente care au izbucnit la Paris şi în alte localităţi din ţară. Ne aducem aminte că televiziunile franceze ne ironizau de fiecare dată, etichetând poporul roman ca fiind un stat de țigani și de creșetori , deși mai mult de jumătate din jucătorii echipei naționale a Franței sunt de culoare.

Ca a ironie a sorții , bucuria de duminică seară, la puțin timp după terminarea finalei CM 2018, câștigată meritat de francezi , a fost anulată de scenele brutale ce s-au desfășurat la nivelul întregului stat francez. Cotidianul ”Le Figaro” scria că  mai multe  grupuri de tineri au distrus maşini, au devastat magazine şi au atacat forţele de ordine. Două persoane au decedat , aparent în urma unor evenimente care nu au avut legătură un incidentele produse.

Astfel, la Annecy, un bărbat de 50 de ani a căzut într-un canal fără suficientă apă. El a suferit leziuni la gât şi nu a mai putut fi salvat. Altul, de 30 de ani, a decedat la Saint-Felix, după ce maşina în care se afla şi în care sărbătorea victoria Franţei s-a izbit de un pom.

Numeroase confruntări între fani şi forţele de ordine au avut loc în toată ţara. La Paris, au fost incendiate maşini, au fost jefuite magazine, au fost vandalizate restaurante şi au fost aruncate proiectile înspre forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Cel puţin o persoană a fost grav rănită, iar alte şapte au fost afectate.

Incidente şi confruntări cu forţele de ordine s-au produs pe Bulevardul Champs-Élysées, la Arcul de Triumf, în apropierea Champ-de-Mars, unde 90.000 de fani au urmărit finala în aer liber, în Place de la Bastille, pe Boulevard de la Madeleine şi în alte locuri.

Astfel de incidente au avut loc și la Rouen, unde piaţa centrală a fost evacuată, dar și în localitățile  Grenoble, Lyon, Nantes, Marsilia  etc.

(Jurnal)