Hoții de buzunare români dau iama în gențile vecinilor bulgari, de la Sofia! Ce măsuri a luat Poliția, ajunsă la  exasperare…

0
277

Încă odată conaționalii noștri, dedulciți la furăciuni, ne-au stricat  imaginea și totodată relația de prietenie ce  dăinuia de atâta vreme  între noi și vecinii de peste Dunăre, cetățenii bulgari.  Așa se face că de ceva timp în capitala țării vecine, Sofia, hoți de buzunare din România  își fac de cap,  exasperându-i pe pasagerii din transportul public din Sofia.

Din estimările polițiștilor Bulgari, românii ce se îndeletnicesc cu așa ceva sunt oameni de cel puțin 500 de leva pe zi, adică de vreo 250 de euro. După cum relatează relatează postul NOVA Tv, de la Sofia, dându-se că sunt surzi și muți, zilnic bulgarii cad victim ale hoților români de buzunare cu zecile.

Poliția declară că desi i-a avut sub supraveghere încă de la primele semne ale Pandemiei au început să ia măsuri dure împotriva acestora abia la sfârșitul anului trecut, când aceștia au venit pentru o lungă perioadă, închiriind chiar și apartamente.

Astfel, conform declarației unui polițist, la începutul lunii februarie, în timp ce se urca într-un tramvai în Piața Macedonia, o femeie a fost jefuită de o bandă de hoți de buzunare din România. Pe filmările camerelor de supraveghere se vede că femeia a fost înconjurată de doi bărbați înainte de a se urca. Procedeul este simplu: unul dintre hoți se lovește de ea și îi scoate portofelul, iar  altul îi face paravan primului.

Odată ce furtul este comis, cei doi hoți rămân în stația de autobuz, de unde urmăresc dacă persoana jefuită  reacționează în vreun fel. „Unul dintre ei se uita la mine urât prin fereastră. Aștepta un semn de la cineva. Pe lângă cardul de credit, am avut o sumă semnificativă de bani, pentru a-mi plăti impozitele către stat. Undeva în jurul valorii de 800 de leva”,  povestea   bulgăroaica jefuită. Numai în ultimele două luni,  conform Centrului pentru Mobilitatea Urbană, victimele hoților români sunt în număr de 70.

Exasperați de invazia hoților de buzunare, români, de mai bine de trei luni, toate vehiculele de transport public au fost echipate cu camere de supraveghere video care înregistrează și transmit totul în timp real. Materialul video este ulterior predat autorităților competente, preciza  un reprezentant al Centrului pentru Mobilitate Urbană din Sofia.

Hoții de buzunare din România, spun polițiștii bulgari, merg de obicei la Atena să fure, dar din  cauza pandemiei și a restricțiilor din Europa, ei nu au  mai putut  călători mai departe, de aceea   s-au stabilit la Sofia.

Până în prezent au fost reținuți șase hoți români, din orașul Craiova (două femei și patru bărbați).  Modul lor de lucru este variat.  Ei merg două femei cu doi bărbați, ori patru bărbați cu o femeie, explica un oficial al Poliției din Sofia.

Hoții folosesc tot felul de trucuri și metode pentru a abate atenția victimei și a o jefui. „De exemplu, la urcarea în mijlocul de transport în comun, unul își scapă cheile jos. Între timp se adună mai mulți oameni, care urcă în autobuz. Așa are loc împingerea. În acel moment, o femeie începe să deschidă geanta și să umble înăuntru. De îndată ce scoate portofelul, ușile autobuzului sunt închise, iar unul dintre români merge la șofer și îi spune că au greșit stația. Conversația  are loc într-o bulgaro-română stricată, timp în care șoferul deschide imediat ușile și ei coboară, împreună cu portofelul furat”, mai spunea oficialul bulgar.

O altă metodă este cea cu lama de ras …”Făptuitorul se apropie de victimă, scoate o lamă de ras, începe foarte ușor să taie buzunarul din spate. În momentul în care cetățeanul coboară din autobuz, persoana îi scoate portofelul și el rămâne în autobuz cu portofelul”,  declara șeful Departamentului pentru Criminalitate Stradală din Ministerul de Interne.

Hoții vin din România cu un transport special, organizat, urmând să fie ridicați seara. Când nu fură de la persoane, ei fură mărfuri din magazine, mărfuri scumpe pe care le duc în România și le revând acolo. Oficialul de la Sofia mai spunea că de obicei hoții merg la furat câte șase pentru a putea să lucreze mai ușor, câștigul ajungând și la 10.000 de leva pe lună.

(Sursa: cotidianul  24 Chasa)