DSC_0636Situată la aproape o oră de mers de municipiu, în marginea sud-estică a judeţului Giurgiu, chiar la limita cu judeţul Călăraşi, comuna Herăşti este o oază de verdeaţă şi de linişte pentru călătorul aflat în căutare de altceva, dar şi pentru bucureştenii care vor să fugă, fie şi numai pentru un week-end, de aglomeraţia şi betoanele din Capitală. Poate de aceea, în ultimul an, circa o sută de familii şi-au construit sau cumpărat case în comună.

DSC_0545Aflat la primul său mandat de primar, Ion Manolache, păstoreşte de circa un an de zile soarta celor 2.369 de locuitori.

„Primul lucru pe care l-am făcut, la venirea mea în Primărie, a fost să zugrăvesc clădirea, toată, în alb, pentru că era un adevărat curcubeu: fiecare încăpere avea altă culoare. Apoi, am reparat centrala şi am dezafectat sobele, pentru că pereţii erau îmbâcsiţi de fum şi cenuşă…dacă de mai bine de opt ani încălzirea se făcea doar la sobe, centrala fiind defectă…”, ne spunea primarul Ion Manolache.

După ce a terminat de schimbat faţa şi aerul din interiorul clădirii, a trecut la curtea care se transformase, în ultimii ani, într-o veritabilă livadă sălbatică. Acum, doar câţiva pomi fructiferi au mai rămas, şi locul „pădurii” de odinioară a fost luat de un spaţiu verde de toată frumuseţea.

Problema cea mare a primarului din Herăşti, ca şi a altora, de altfel, este legată de lipsa de implicare activă a cetăţenilor pentru schimbarea la faţă a comunei. „Aş face eu, cu dragă inimă, dar numărul beneficiarilor de ajutor social în comună s-a redus de la 240 la doar şase, dintre care doar doi vin şi îşi efectuează orele acelea în folosul comunităţii. Restul lucrează la ROMPREST, o firmă de curăţenie din Bucureşti. Iar pe cei doi care mi-au rămas, unde să îi duc, ce să îi pun să facă mai întâi?”, ne spunea primarul comunei. Cu toate acestea, aspectul este unul destul de îngrijit.

DSC_0556
Planuri, ca orice primar, şi-a făcut şi Ion Manolache. Îşi doreşte să primească finanţare de la Ministerul Dezvoltării, pentru asfaltarea a puţin peste nouă kilometri de drum local, cu care s-ar închide acest tip de lucrări… apoi, aşteaptă să înceapă, în primăvara anului viitor, lucrările de introducere a reţelelor de apă şi canalizare pe raza comunei. Şi mai vrea să facă şi un teren de minifotbal, pentru tinerii din localitate.  Dar pentru toate acestea are nevoie, în primul rând, de bani. „Totul, în ziua de azi, se învârte în jurul banului…şi cum aceştia sunt puţini, e greu să vezi că vrei să faci ceva, şi să nu poţi”, spune, cu amărăciune în glas, primarul comunei Herăşti.

Potenţial pentru investitori, ar fi, spune acelaşi Ion Manolache. Este vorba, în primul rând, de atragerea de turişti.

DSC_0552„Au ce vedea la noi în comună. Avem, în primul rând, curtea familiei Năsturel-Herescu, ce datează din secolul XVII, monument istoric de arhitectură de interes naţional, ansamblu ce cuprinde casa familiei Năsturel-Herăscu (1640 – 1642), biserica „Sf. Treime” şi „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” (1644). Mai avem şi alte patru obiective incluse în lista monumentelor istorice din judeţ, unul dintre acestea fiind situl arheologic din „Grădina IAS”, aflat la est de satul nostru, ce conţine o aşezare neolitică, şi o necropolă daco-romană din secolul patru. Apoi, mai avem conacul Stolojan (1900) şi curtea Stolojan, aflate în colţul sud-vestic al curţii Năsturel-Herescu, dar şi monumentul funerar al lui Milan Obrenovici (1814), ridicat de fratele vitreg al acestuia, principele sârb Milos Obrenovic”, ne mai spunea primarul Ion Manolache.

Am plecat din comuna Herăşti cu promisiunea că ne vom întoarce, pentru că, de fiecare dată, afli câte ceva nou despre localitate, despre oamenii ei. Şi Herăştiul are oameni harnici, pentru care munca în câmp sau în solar este la rang de cinste în timp ce  primarul, deşi se află la primul său mandat, confirmă deja dictonul „Omul sfinţeşte locul!”

(Jurnal)

3 COMENTARII