Agenţia Spaţială Română (ROSA) invită programatori, antreprenori, oameni de ştiinţă, designeri, comunicatori, producători, constructori, artişti şi ingineri să participe la un hackathon virtual, ce va avea loc pe 30 şi 31 mai, dedicat folosirii datelor deschise pentru găsirea de soluţii la probleme legate de la pandemia de COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă al ROSA, evenimentul este organizat în comun de NASA, ESA (Agenţia Spaţială Europeană) şi JAXA (Agenţia de Explorare Aerospaţială din Japonia).

În timpul Space Apps COVID-19, participanţii din întreaga lume vor crea echipe virtuale care – pe parcursul a 48 de ore – vor folosi datele de observare a Pământului pentru a propune soluţii legate de COVID-19, pe teme diverse, de la studierea virusului care provoacă COVID-19 şi răspândirea sa până la impactul pe care boala îl are asupra sistemului Pământ, precizează sursa citată.

Vor fi avute în vedere următoarele arii tematice: folosirea datelor din spaţiu pentru a afla mai multe despre virus şi despre răspândirea acestuia, reacţii sau schimbări locale şi soluţii, impactul COVID-19 asupra sistemului Pământului/ răspunsul sistemului Pământului, oportunitate economică, impact şi redresare în timpul şi după COVID-19.

Space Apps este un hackathon internaţional care are loc în oraşe din întreaga lume. Din 2012, echipele au lucrat cu datele deschise ale NASA pentru a aborda problemele practice legate de spaţiu sau Pământ. COVID-19 Challenge va fi primul hackathon al programului organizat virtual. La Space Apps 2019 au luat parte peste 29.000 de participanţi, în cadrul a 225 de evenimente din 71 de ţări, dezvoltând peste 2.000 de soluţii pe parcursul unui weekend.

-Agerpres