AcasăActualitateGuvernul vrea scăderea TVA la alimente și plafonarea adaosului comercial. Brașovenii au...

Guvernul vrea scăderea TVA la alimente și plafonarea adaosului comercial. Brașovenii au găsit o soluție de a-i goni pe speculanți din piețe, ce ar putea fi aplicată și la Giurgiu…

În timp ce Guvernul are o nouă tentativă de a reduce prețurile la alimentele de bază (lapte, carneouă, ină, ulei, legume și fructe), prin plafonarea prețurilor și prin reducerea adaosului comercial la alimentele de bază, administrația locală din Brașov vine cu o măsură care dorește cam același lucru, acela de a elimina adaosurile exagerate, însă prin încercarea de a-i alunga din piețe pe precupeți și pe speculanții ce cumpără alimentele la un preț, după care le vând cu  adaosuri comerciale uriașe, uneori.

 Foto: Piață Brașov

Astfel, începând cu luna iulie, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în piețe, producătorii agricoli brașoveni vor trebui să ofere consimțământul lor pentru ca angajații Serviciului de administrare a piețelor să efectueze verificări la fața locului. Aceste verificări vor include suprafetele de teren pe care ei cultivă legumele și fructele, cantitățile obținute și, în cazul produselor lactate, numărul de animale deținute.

De asemenea, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a se preveni contrafacerea acestora.

Potrivit aceleiași surse, în situația în care se constată că produsele comercializate nu provin de pe terenul deținătorului sau nu sunt conforme din punct de vedere calitativ, comercianții vor suporta nu doar amenzile, ci li se va interzice dreptul de a mai vinde în piețele publice din Brașov.

De aceea, toate produsele comercializate vor trebui să fie obținute în propria exploatație. Sunt permise însă comercializarea de preparate culinare realizate din legume și fructe, cu condiția ca ingredientele și materiile prime să provină tot din producția proprie, iar muncitorii să fie angajații producătorului.

O măsură – spun unii! – care ar putea fi urmată și de administrațiile piețelor locale din județul Giurgiu și, mai ales, din Municipiul Giurgiu, unde numărul cetățenilor cu probleme sociale este într-o continuă creștere.

O altă măsură se referă la garantarea autenticității produselor comercializate. În acest context, prioritate la ocuparea locurilor de vânzare în piețe vor avea cei care furnizează autorității piețelor informații despre autenticitatea produselor, în scopul informării publicului larg.

În acest caz se impun noi condiții privind etichetarea produselor, astfel încât să ofere informații complete și ușor de citit despre calitatea mărfii, originea acesteia și prețul de vânzare.

Întorcându-ne la decizia Guvernului, acesta intenționeacă să emită o Ordonanță de urgență care va  impune plafonarea adaosului comercial, deoarece în prezent comercianții sunt cei ce decid prețurile, după propriile lor criterii, plafonare care va viza practic toate alimentele de bază, de la fructe și legume, până la lactate și ouă.

În prezent, adaosurile comerciale variază între 30% și chiar 300%, ceea ce poate duce la un preț nejustificat pentru alimentele de bază.

De exemplu, un borcan cu dulceață poate costa 14 lei în magazinul producătorului, dar același borcan poate ajunge și la 20 lei pe rafturile din supermarket, cu un adaos comercial de peste 40%!

Guvernul încearcă în acest fel,  să îi ajute pe consumatori să-și cumpere alimentele de bază la un preț accesibil.

Analiștii susțin însă că orice plafonare a prețurilor poate duce la scădere a profiturilor comercianților, iar aceasta poate cauza penurii de produse, aceștia nedorind să comercializeze un produs la care profitul este nesemnificativ.

În același timp ei consideră că plafonarea prețurilor va fi însă benefică pentru consumatori și va crește puterea de cumpărare a acestora, ceea ce va duce la o creștere a cererii și la o îmbunătățire a productivității.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
25.7 ° C
25.7 °
25.7 °
55 %
5.5kmh
24 %
mar
34 °
mie
33 °
joi
35 °
vin
34 °
sâm
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!