taxeDe anul viitor am putea avea un nou sistem de impozitare. Guvernul vrea să taxeze venitul global al familiilor, nu al persoanelor fizice şi să introducă şi impozitul pe gospodărie, idee inspirată din modelul american. De anul viitor ar urma să fim impozitaţi pe venitul global. Iar cota actuală de 16% va fi scăzută la 10%, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan. Taxarea veniturilor se va face pe gospodărie, un concept care acum nu există în România. Dar care se aplică în Statele Unite şi alte ţări. Astfel, familiile îşi vor putea deduce anumite cheltuieli la sfârşit de an, pe baza facturilor fiscale. De exemplu, meditaţiile copiilor, serviciile medicale sau investiţiile făcute în locuinţe.

Viorel Ştefan, ministrul Finanţelor: „Dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relaţie de angajare, în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salarii. Dar la sfârşitul anului va trebui să dea o declaraţie fiscală în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declaraţii fiscale se va face o regularizare. Cotă progresivă nu, există cotă unică de 10% şi există o facilitate sub 0% pentru veniturile sub 2.000 de lei”.

Pentru calcularea impozitului în noua formă, românii vor avea nevoie de experţi fiscali. Statul va crea un corp al experţilor care îi va consilia gratuit pe contribuabili.

În varianta luată în discuţie, noua formulă de impozitare se va putea aplica la veniturile totale ale persoanelor care trăiesc într-o gospodărie, indiferent dacă sunt sau nu rude.

(Jurnal)