De câteva zile liderii Partidului liberal nu contenesc în a vorbi despre moralitate, despre înlocuirea celor ce au fost angajați în instituțiile statului pe ușa din dos sau avâd ca unic merit faptul că sunt fiul/fiica/sora/ nevasta sau amanta vreunui politician, bine înfipt în structurile înalte de conducere.

Se folosesc termeni ca ”integritate”, ”corectitudine”, ”demnitate” promițându-se promovarea pe criteriul valorii. Ipocrizii populiste susțin analiștii, menite să câștige cât mai mult capital electoral, știut fiind că nu peste mult timp, în România vor bate la ușă alegerile generale și respectiv cele parlamentare.

Întrebarea noastră legitimă pentru reprezentanții noului Guvern Orban este, ce se va întâmpla cu cei care la această oră rătăcesc pe străzi, mergând din casă în casă pentru a-i convinge pe cetățeni să-l voteze pe alesul lor la prezidențiale. Dacă aceștia vor avea nevoie de un ”jobb” vor fi trecuți prin furcile caudine ale unor examene riguroase sau vor fi numiți, pur și simplu, pe posturi călduțe, confortabile, drept răsplată pentru truda lor din Campania electorală?

La Giurgiu, este cunoscut faptul că Partidul Liberal se află într-o criză de personalități, moralitatea nefiind punctul forte al unora dintre reprezentanții acestui partid. Ca să nu mai spunem că la acest moment sunt cel puțin 3-4 nume ce pretind că vor juca în rolul de candidat la funcția de primar al Municipiului. Ola-la!! Ce inflație!

Cu persoane toxice, PNL Giurgiu nu poate crea imaginea unui partid la ușa căruia să vegheze moralitatea.

Conform unor surse din interiorul partidului, nici nu s-a uscat bine cerneala pe portofoliile miniștrilor din noul Guvern Orban, că unii dintre liberalii giurgiuveni au și început să își împartă funcții și posturi de conducere. În mod firesc vine atunci întrebarea cum vor potoli liderii de la Capitală setea de putere și de funcții a membrilor săi din teritoriu, concomitent cu întronarea moralității…?!

Fără penali în funcții publice”, parcă așa suna lozinca sub care liberalii defilau pe la toate manifestațiile stradale din ultimii doi ani. Unii arată cu degetul spre Costel Dumitru, fost primar al comunei Florești Stoenești care, conform surselor, se pregătește să intre în jocul alegerilor pentru primăria acestei comune. El a fost condamnat pentru 3 ani cu suspendare, acuzat de ANI că i-a încredințat o lucrare, fratelui său, sesizînd conflictul de interese.

(”În cazul primarului Constantin Dumitru, ANI a constatat existența conflictului de interese de natură administrativă și penală, precum și săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit comunicatului de pe siteul oficial al institutiei, „DUMITRU CONSTANTIN a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în timpul exercitării mandatului de Primar al Comunei Florești – Stoenești, Jud. Giurgiu, având un interes personal de natură patrimonială, a încheiat cu societatea în cadrul căreia fratele acestuia deține funcția de administrator contracte în valoare totală de 78.849,52 Lei.)

Asta nu l-a împiedicat pe Costel Dumitru să fie numit secretar general al PNL Giurgiu, născând frustrare în rândul multora dintre membrii acestei filiale.

Aici, nu tot de moralitate este vorba.? La fel de adevărat este că liberalul și-a ispășit între timp pedeapsa , iar conform legii el poate candida din nou la Primăria comunei. Dar în acest fel nu se va crea un precedent periculos, acuzați de politicienii ( fie ei de stânga sau de dreapta), ce în trecut au fost la rândul lor condamnați pentru tot felul de infracțiuni?

Cu siguranță aceia ce ne agrează mai puțin se vor grăbi să spună că am devenit peste noapte fani PSD și că acesta este motivul pentru care am dat drumul dulăilor criticilor asupra liberalilor giurgiuveni. Nicidecum! Dorim doar ca noul guvern liberal să respecte regulile pe care le-a invocat, în aceste zile, cu atâta vehemență.

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, cel ce a fost desemnat șef de campanie al președintelui Klaus Iohannis, cu siguranță că nu își va permite să accepte astfel de compromisuri, ce pot crea ulterior breșe și vulnerabilități în structura noii configurații a filialei locale. Este o sugestie de care noua conducere liberală, ce se va instala la Giurgiu imediat după plecarea actualului președinte interimar, va ține sau nu seama.

Avem însă dreptul, în sfârșit, așa cum spunea însuși președintele PNL, Ludovic Orban, la o Românie normală. Dar ea nu poate fi ridicată conform butadei pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă.

(Jurnal)