Guvernul oferă 2.700 de euro, primă, şomerilor care se angajează la distanţă de casă

0
81

SOMERI - MUNCA STRAINATATEO nouă măsură menită să încurajeze ocuparea forţei de muncă de data aceasta  fiind vizaţi şomerii care, în cazul în care se mută într-o altă localitate pentru a se angaja. Aceştia vor putea beneficia de o primă de instalare de 2700 de euro adică 12.500 de lei.  Singura condiţie ce se impune este ca localitatea în care solicitanţii îşi stabilesc noul domiciliu să se găsească  la o distanţă mai mare de 50 de kilometri.

Practic, aceste măsuri au fost regândite şi includ mai multe categorii de beneficiari, astfel încât să aibă efecte reale în piaţă, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate,  măsura aduce modificări legislaţiei existente pentru punerea în practică a  Pachetului  Anti-sărăcie, lansat de premierul Dacian Cioloş în luna februarie 2016, prevederile adoptate încurajând atât persoanele neocupate, cât şi angajatorii prin diferite forme de stimulare a creării de noi locuri de muncă.

Care sunt cele mai vulnerabile grupuri…

Astfel, prin modificările legislative, este inclusă în rândul beneficiarilor de măsuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională.  Una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale de pe piaţa muncii, care nu a fost vizată  până acum prin programele naţionale. O altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare este cea a şomerilor de lungă durată, de asemenea un grup vulnerabil puţin sprijinit până în prezent. Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime (de activare, de încadrare sau de instalare) sau decontarea navetei.

Concret, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Persoanele care se vor muta împreună cu familia vor primi 15.500 de lei. Prima de instalare se acordă în două tranşe: o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data instalării şi o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Potrivit ordonanţei de urgenţă a Guvernului adoptată miercuri, şomerii înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni vor primi o primă de activare în valoare de 500 lei neimpozabilă.

Subvenţie pentru naveta şomerilor

De asemenea, Guvernul a introdus şi o subvenţie a navetei şomerilor care se angajează. Cuantumul acestei primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Această primă de încadrare se va acorda lunar, pentru o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reşedinţa.

Subvenţii acordate angajatorilor

Totodată, Ordonanţa de Urgenţă care completează şi modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă majorează şi cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor. Principalele propuneri se referă la introducerea, în cadrul serviciilor de informare şi consiliere profesională, a procedurii de profilare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi încadrarea lor în diverse categorii (niveluri) de ocupabilitate pe piaţa muncii: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil.

(Jurnal)