Așa cum a promis, Guvernul Orban încearcă să repare ceea ce au stricat alții…Astfel, premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul pregătește un proiect de modificare a controversatei ordonanțe 114, numită și ”ordonanța lăcomiei”.

Șeful Executivului a avut vineri o întâlnire cu membrii Coaliției pentru Dezvoltarea României, din care fac parte 45 de organizații și membri asociați.

Orban a declarat că intenția sa este să se acționeze cât mai repede și să se abroge unele prevederi care au provocat deja nemulțumiri în rândul oamenilor de afaceri.

Chiar am discutat cu colegii mei să pregătim un proiect de modificare a ordonanței 114, care să abroge cele mai multe din articole din domeniul energiei, în domeniul fondurilor de pensii, în domeniul financiar-bancar, suprataxarea din domeniul comunicațiilor, fantomaticul fond de dezvoltare și investiții și o mulțime de alte prevederi care au afectat extrem de negativ mediul de afaceri. Și aici vom acționa un pic mai repede decât mi-aș dori, dar cu siguranță vă vom consulta cu privire la forma finală a proiectului de lege pe care intenționăm să-l adoptăm în ședința de Guvern și să cerem adoptarea de către Parlament.” – le-a spus Orban liderilor CDR.

Trebuie precizat că această Coaliție pentru Dezvoltarea României reprezintă peste 54.000 de companii care la rândul lor generează în jur de 1,2 milioane de locuri de muncă și peste 50% din PIB.

La sfârșitul anului 2018, Ordonanţa 114 a introdus o aşa-zisă ″taxă pe lacomie″, calculată în funcţie de indicele ROBOR, despre care fosta coaliţie de guvernare PSD și ALDE a susţinut că ar fi manipulat de bancheri.

Băncile urmau să fie taxate cu un anumit procent din toate activele lor, în funcție de ROBOR şi ar fi ajuns să achite 5,4 miliarde de lei la stat.

De asemenea, ordonanța 114 instituia taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile urmau să plătească o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice este plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.

(Jurnal)