AcasăActualitateGuvernul amână din nou modificarea sistemului ajutoarelor sociale pentru 1 septembrie 2023

Guvernul amână din nou modificarea sistemului ajutoarelor sociale pentru 1 septembrie 2023

Schimbarea radicală a regulilor referitoare la acordarea venitului minim garantat și a alocaţiei pentru susţinerea familiei au primit o nouă amânare, de data aceasta până în septembrie 2023, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. E vorba de o altă amânare dintr-un lung șir de amânări. Astfel, schimbările amânate vor reuni ajutoarele menționate într-unul singur, numit venitul minim de incluziune.

Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune a apărut în Monitorul Oficial în noiembrie 2016 și era programată inițial să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2018. Totuși, prin intermediul mai multor ordonanțe, termenul de aplicare a fost mutat succesiv până a ajuns să fie 1 aprilie 2022. Recent, OUG 130/2021 a stabilit o amânare până la 1 septembrie 2023.

În esență, venitul minim de incluziune va reprezenta un sprijin financiar acordat de stat familiilor şi persoanelor singure pentru asigurarea unui nivel de trai minimal. Totodată, acesta va ajuta la prevenirea sărăciei în rândul copiilor şi la stimularea participării lor în sistemul de educaţie.

Concret, potrivit prevederilor din Legea 196/2016, autorităţile vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Prin urmare, acesta din urmă va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

 • ajutorul de incluziune;

 • ajutorul pentru familia cu copii.

Totuşi, venitul minim de incluziune va putea să fie completat, în funcţie de nevoile beneficiarilor, cu ajutoare complementare în bani sau în natură. De exemplu, plata contribuţiei la sănătate (strict pentru ajutorul de incluziune), plata asigurării obligatorii a locuinţei sau ajutoare pentru depăşirea unor situaţii de dificultate temporară (incendii, accidente, boli grave, printre altele).

Introducerea venitului minim de incluziune e stabilită pentru 1 septembrie 2023. La momentul introducerii venitului minim de incluziune, drepturile la venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei vor înceta automat.

Pentru obţinerea venitului minim de incluziune, cererile vor trebui depuse între 1 martie 2022 și 31 august 2023.

Inițial, Legea 196/2016 includea și echivalentul actual al ajutorului pentru încălzirea locuinței (era numit supliment pentru locuire), dar acesta a fost mutat în Legea 226/2021 și pus în aplicare din 2021.

Familiile şi persoanele singure vor putea să beneficieze de venitul minim de incluziune în măsura în care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi nu câștigă bani sau obţin venituri nete lunare ajustate de maximum 1,200 ISR. În prezent, valoarea indicatorului social de referinţă este de 500 de lei, astfel că vorbim de o limită de 600 de lei.

Acestea vor fi stabilite în funcţie de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate în limitele următoare:

 • pentru ajutorul de incluziune, până la un venit mediu net lunar ajustat de 260 de lei (0,520 ISR), ce se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei (respectiv 300 de lei, adică 0,600 ISR, pentru persoana singură în vârstă de cel puțin 60 de ani);

 • pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 600 de lei (1,200 ISR).

Important! Atunci când se va stabili venitul net lunar ajustat, vor fi luate în considerare toate veniturile nete (adică toate sumele primite sau realizate) pe care membrii familiei sau persoana singură le-au realizat în luna anterioară solicitării venitului minim de incluziune. Totuși, nu vor fi luate în calcul sume precum alocațiile de stat ale copiilor, bursele, banii câștigați din activități ocazionale necalificate sau ajutoarele de urgență.

Solicitarea banilor se va face la primărie.

Persoanele îndreptăţite să beneficieze de venitul minim de incluziune vor putea să-l solicite în scris sau electronic, iar cererea va trebui să fie însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, de un angajament de plată, dar și de unele acte doveditoare, dispune legea. Solicitarea pentru acordarea venitului minim de incluziune, împreună cu actele necesare, va fi depusă la primăria localităţii de domiciliu/reședință sau va fi transmisă electronic acesteia.

În ceea ce privește actele doveditoare, acestea vor demonstra, printre altele, veniturile, componența familiei și respectarea condițiilor în funcție de care se vor acorda ajutoarele componente ale venitului minim de incluziune.

Angajamentul de plată va reprezenta documentul prin intermediul căruia beneficiarii ajutorului își vor asuma returnarea banilor primiți fără drept, dacă acest lucru va fi necesar.

Atenție! Plata ajutorului de incluziune și/sau a ajutorului pentru familia cu copii se va face lunar de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială.

Ajutorul de incluziune va fi o sumă de bani acordată pentru asigurarea necesităţilor zilnice ale vieţii și va avea, conform Legii 196/2016, un cuantum maxim de 260 de lei pe lună (0,520 ISR). În funcţie de numărul membrilor familiei, ajutorul se va acorda pornind de la valoarea de referinţă de 260 de lei pe lună, la care vor fi aplicaţi coeficienţii de echivalenţă (1 pentru o persoană, 0,5 pentru fiecare persoană în plus).

În cazul familiilor care vor primi ajutorul de incluziune, unul dintre membrii majori apți de muncă va fi obligat să lucreze lunar, la cererea primarului, pentru activități sau lucrări de interes local. Acest lucru se va face cu respectarea duratei normale a timpului de muncă.

Ajutorul pentru familia cu copii va fi acordat pentru a preveni sărăcia copiilor şi a stimula participarea acestora în sistemul de educaţie. Acesta va viza familiile care întrețin unul sau mai mulți minori și va fi acordat în funcţie de nivelul venitului net lunar ajustat şi numărul de copii.

Astfel, cuantumul lunar pentru familia beneficiară a ajutorului de incluziune sau pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună (0,520 ISR) va fi:

 • 107 de lei (0,214 ISR) pentru familia cu un copil;

 • 214 de lei (0,428 ISR) pentru familia cu doi copii;

 • 321 de lei (0,642 ISR) pentru familia cu trei copii;

 • 428 de lei (0,856 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Familia monoparentală beneficiară a ajutorului de incluziune sau cea cu venituri nete lunare ajustate de maximum 260 de lei pe lună (0,520 ISR) va primi un cuantum lunar al ajutorului de:

 • 120 de lei (0,240 ISR) pentru familia cu un copil;

 • 240 de lei (0,480 ISR) pentru familia cu doi copii;

 • 360 de lei (0,720 ISR) pentru familia cu trei copii;

 • 480 de lei (0,960 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Pentru familia cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei (0,522 ISR) şi 600 de lei (1,200 ISR) pe lună, cuantumul lunar al ajutorului va fi:

 • 85 de lei (0,170 ISR) pentru familia cu un copil;

 • 170 de lei (0,340 ISR) pentru familia cu doi copii;

 • 255 de lei (0,510 ISR) pentru familia cu trei copii;

 • 340 de lei (0,680 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulţi copii.

Cuantumul lunar al ajutorului pentru familiile monoparentale cu un venit net lunar ajustat cuprins între 261 de lei (0,522 ISR) şi 600 de lei (1,200 ISR) pe lună va fi:

 • 100 de lei (0,200 ISR) pentru familia cu un copil;

 • 200 de lei (0,400 ISR) pentru familia cu doi copii;

 • 300 de lei (0,600 ISR) pentru familia cu trei copii;

 • 400 de lei (0,800 ISR) pentru familia cu patru sau mai mulți copii.

De reţinut este că, în familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară, acordarea ajutorului va fi condiţionată de frecventarea neîntreruptă a cursurilor. Eventualele absenţe nemotivate, întreruperi sau repetări de an şcolar vor duce la scăderea cuantumului ajutorului.

(Jurnal)


VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
54 %
5.5kmh
86 %
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!