În urma recentei majorări a salariului minim prin diferențierea sa în funcție de studii și experiența în muncă, a fost necesară încă o decizie pentru a ține sub control amenzile ea mai mică amendă posibilă în 2019 aparține clasei I de sancțiuni din Codul Rutier, iar ea înseamnă două sau trei-puncte amendă.

După cum știți deja, un punct-amendă are valoarea de 10% din salariul minim pe economie, însă recenta majorare a acestuia ar fi dus la încă o creștere a amenzilor.  Din moment ce s-a decis păstrarea unei valori de 145 de lei pentru punctul-amendă, cea mai mică amendă posibilă în România pentru un șofer va fi de 290 de lei și în 2019, însă aceasta urcă la 435 de lei pentru trei puncte-amendă.

Dacă polițistul vă dă o amendă din clasa a doua de sancțiuni, veți fi nevoiți să plătiți între 580 și 725 de lei.

Pentru lucruri mai grave vă așteaptă clasa a III-a de sancțiuni, care vă aduce între șase și opt puncte-amendă, adică între 870 și 1.160 de lei.

Cea mai costisitoare abatere săvârșită de un șofer este pedepsită cu clasa a IV-a de sancțiuni, adică o amendă cuprinsă între nouă și 20 de puncte-amendă, respectiv o sumă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Cu aceasta, depășești salariul minim pe economie și chiar salariul mediu pe economie.

Clasa a V-a de sancțiuni conform codului rutier 2018 și valabilă în codul rutier 2019 este rezervată societăților și implică între 21 și 100 de puncte-amendă, adică o amendă între 3.045 de lei și 14.500 de lei. Această clasă de amenzi poate fi aplicată doar transportatorilor și  diferitelor societăți care încalcă articolele din Codul Rutier.

(Jurnal)