După ce a redus drastic, la finele anului 2018, domeniile în care pot fi folosiți zilieri, Guvernul s-a răzgândit și va extinde activitățile la care pot fi folosiți aceștia, conform unui proiect de ordonanță de urgență adoptat chiar astăzi. Reducerea domeniilor în care pot activa zilierii a dus la o lipsă acută de lucrători sezonieri și firmele au insistat ca Executivul să revină asupra deciziei.

Măsura face parte dintr-un Proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptat astăzi, deși n-a stat nici măcar o zi în dezbatere publică. Ca să se aplice, actul trebuie publicat în Monitorul Oficial.

La câteva luni după ce a redus drastic domeniile de activitate în care pot fi folosiți zilierii, Guvernul cedează și revine asupra deciziei la presiunea mediului de afaceri. Practic, zilierii vor putea fi folosiți în mai multe domenii, însă lista nu va fi la fel de lungă ca până la finele anului 2018. În prezent, munca sezonieră poate fi prestată numai în domeniile agricultură, vânătoare și servicii anexe, silvicultură (exceptând exploatările forestiere), pescuit și acvacultură. Conform proiectului de OUG, lista va fi completată cu:

  • activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor;
  • publicitate;
  • activități de interpretare artistică – spectacole, activități-suport pentru interpretarea artistică – spectacole, activități de gestionare a sălilor de spectacole;
  • creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale;
  • activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
  • activități de întreținere peisagistică – plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini (exceptând grădinile private);
  • restaurante;
  • baruri și alte activități de servire a băuturilor;
  • activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale.

Reducerea numărului de domenii în care pot fi folosiți zilierii a fost făcută în ultimele zile ale anului 2018, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018. Acum, Guvernul recunoaște, practic, că a creat mari probleme mediului de afaceri, pentru activitățile ce necesită numai muncă necalificată și pe durate scurte. „Modificarea propusă are ca scop combaterea lipsei de personal cu care se confruntă angajatorii din domeniile menționate, dar mai ales specificitatea acestor activități, care presupun utilizarea muncii necalificate, cu caracter sezonier, ocazional și pe un termen relativ scurt (…)”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Autoritățile au dorit să elimine folosirea excesivă a zilierilor pentru a evita plata contribuțiilor sociale, însă măsura a fost prea drastică și a impus costuri suplimentare exagerate. Mai precis, multe firme și antreprenori independenți au rămas doar cu varianta angajării în baza contractului individual de muncă pentru prestarea unor activități sezoniere. Iar raporturile de muncă în baza contractului aduc costuri mult mai mari decât folosirea zilierilor.

Atenție! Proiectul de OUG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie publicat în Monitorul Oficial.

(Jurnal)