Ministerul de Interne a înaintat un proiect pentru întărirea autorităţii publice. Însă documentul este aspru criticat de apărătorii drepturilor omului, care spun că prin acest proiect  cetăţeanul poate deveni victima unui stat poliţienesc.

 Ministerul de Interne consideră că problema nu este legată de cât de bine ştiu să acţioneze poliţiştii în situaţii reale, ci de Lege. Aşa că vrea să simplifice intervenţia şi cine nu îl ascultă pe agentul de poliție atunci când acesta îi cere să se oprească riscă să fie trântit la pământ şi imobilizat. O altă modificare este menită să ajute intervenţia forţelor de ordine în situaţii de urgenţă.Strigătele de ajutor ale unor victime ale abuzurilor domestice, suspiciunea că în interiorul unei case se află un suspect căutat, ori lipsa de răspuns a celor care se află în interiorul unui imobil atunci când poliţistul a primit informații că o posibilă infracţiune are loc acolo, vor fi motive pentru care forţele de ordine vor putea intra fără mandate de perchiziție , adică ”da buzna”, în orice clădire. Proiectul mai spune şi că agenţii pot opri forţat şi imobiliza maşini în trafic, dar şi că pot reţine temporar o persoană într-un loc sau nu o pot lăsa să intre la locul unei infracţiuni.

Ne temem că la cât de frustrați sunt unii dintre polițiști și la câte libertăți li s-au  acordat și li se acordă, curând cetățenii vor fi în slujba polițiștilor  și nu invers , așa cum sună sloganul ce amintește de drepturile și libertățile democrației.

Sunt voci care susțin că de fapt cei aflați la putere, sub presiunea societății civile, prin aceste măsuri doresc să întărească de fapt sistemul represiv în caz că  cetățenii  ar dori să iasă din nou în stradă și în același timp să își creeze o ”gardă de corp”  menită să îi apere în orice situație.

(Jurnal)