luni, martie 24, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate  Gripa şi virozele continuă în județul Giurgiu! Peste 300 de persoane au ajuns la spital, în ultima săptămână!

 Gripa şi virozele continuă în județul Giurgiu! Peste 300 de persoane au ajuns la spital, în ultima săptămână!

0
 Gripa şi virozele continuă în județul Giurgiu! Peste 300 de persoane au ajuns la spital, în ultima săptămână!

Alerta epidemiologică lansată de Ministerul Sănătății rămâne în vigoare, la fel şi restricțiile de pe secţiile Spitalului județean de Urgență Giurgiu.

Starea de alertă epidemiologică în România a fost cauzată  de  numărul mare de infecţii respiratorii! În ultimele trei săptămâni cazurile de gripă, infecţii virale şi pneumonii s-au înmulţit şi au ajuns chiar să depăşească media sezoanelor anterioare.

La Spitalul Județean Giurgiu, în ultima săptămână din totalul celor ce s-au prezentat, un număr de 126 dintre pacienţi au prezentat simptome de gripă, iar alți 178 au fost diagnosticați cu viroze respiratorii. Cu toții au ajuns în Unitatea de Primiri Urgență (UPU) a Spitalului Județean Giurgiu.

Cei mai vulnerabili şi dispuşi  îmbolnăvirilor rămân vârstnicii şi copiii!

De altfel, în ultima săptămână din cele 178 de persoane care s-au prezentat la Spitalul Județean Giurgiu, cu viroze respiratorii, 106 au fost copii.

Spitalul Județean de Urgență Giurgiu a impus totodată restricţii pentru vizitatori, aflându-se în stare de alertă epidemiologică, de câteva săptămâni. Autorităţile sanitare amintesc de respectarea regulilor de igienă, de evitarea locurilor aglomerate şi a intrării în colectivitate a persoanelor cu simptome de gripă.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă triaj observaţional zilnic în unităţile de învăţământ cât şi izolarea la domiciliu a copiilor cu simptome. Iată câteva  măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor:

– Spălarea mâinilor , o igienă personală minuțioasă și permanentă, mai ales după contactul cu persoane bolnave, după strănut sau suflarea nasului.

– Evitarea automedicaţiei;

– Prezentarea la medicul de familie la apariţia unor simptome de gripă, răceală sau a altor infecţii respiratorii;

– Evitarea  aglomerărilor  şi a contactului cu persoane bolnave;

– Persoanele bolnave vor fi izolate  de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic: suficient de încălzită (24 – 26 grade Celsius), luminoasă și bine aerisită. Ele vor folosi batiste personale în caz de tuse sau strănut;

– Aerisirea încăperilor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-20 grade C.

– Evitarea vizitării bolnavilor sau a celor suspecţi de gripă.

– Menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi  evitându-se în acest mod transmiteriea bolii în comunitate.

                             Vaccinarea antigripală

Medicii spun că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. De știut că vaccinarea protejează  numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară.

Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Aceasta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate

Singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou!

Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică în lunile octombrie, noiembrie și decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

Sursa: Spitalul de Urgență Giurgiu

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
lun
17 °
mar
24 °
mie
15 °
J
19 °
vin
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com