Greva din Sănătate s-a încheiat ! Deputatul ELENA DINU redă conținutul Acordului dintre Guvernul României și sindicatele Sanitas și Solidaritatea Sanitară

0
157

La scurt timp după declanșarea grevei de avertisment, declarată de către o parte din angajații din Sănătate , pe pagina de facebook a deputatului giurgiuvean, dr. Elena Dinu, secretar al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a României,  a apărut  textul Acordului  încheiat între Guvernul României și organizațiile sindicale Sanitas și Solidaritatea Sanitară.

Trebuie precizat că Acordul a fost încheiat în urma întâlnirii, la sediul Guvernului României, dintre primul ministru – Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății- Sorina Pintea, ministrul Muncii -Olguța Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor – Daniela Pescaru și reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară.

Iată care sunt punctele Acordului:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin Hotărâre de Guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate prevederile de mai sus se vor aplica asupra drepturilor salariale care se vor acorda începând cu luna mai 2018.

Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.

Comunicat Sanitas

Încercăm ca ,  în zilele următoare, să revenim cu un scurt comentariu pe această temă cu deputatul Elena Dinu.

(Jurnal)