La finele anului 2020, inițiatorul grupului „Sufletiști în UK și în Europa”, Daniel Iordache, a vizitat redacția „Jurnalului giurgiuvean”, prezentându-ne cele mai recente realizări ale grupului, dar și proiectele pentru anul 2021. În ultima categorie se încadrează, de departe, inițiativa achiziționării unei locuințe pentru fetele care, odată ce au împlinit 18 ani (vârsta majoratului) sunt nevoite să iasă din sistem, trezindu-se, peste noapte, în stradă și, de cele mai multe ori, fără nicio oportunitate. De aceea, multe dintre ele sunt, mai apoi, victime ale traficului de carne vie, devenind fetele atât de des întâlnite pe străzile din Occident, pentru a satisface, de cele mai multe ori, poftele bărbaților. Din această cauză, „Sufletiștii” și-au propus un țel impresionant: vor achiziționa o locuință pentru aceste fete!

Despre proiect ne-a vorbit liderul grupului, Daniel Iordache:

„Noi deja am început să ne mobilizăm, să cumpărăm o căsuță pentru fetele care împlinesc 18 ani pentru că știm cu toții că acestea nu au o mereu o posibilitate să continue o școală… este foarte greu să facă ceva cu viața lor când nu au un acoperiș deasupra capului. Noi ca grup avem deja strânsă suma de aproximativ 11.000 de lire sterline pentru cumpărarea unei căsuțe pentru ele. Vă dați seama că în aproape patru luni ne-am mobilizat, sperăm ca cea pe care o vom cumpăra va fi pentru circa 10 persoane. Desigur, vor fi niște criterii, pentru acceptarea lor în această căsuță. Vor fi condiții de urmat. Prioritate vor avea fetele ce își doresc să învețe, și vom încerca să ne implicăm, să le susținem pentru finalizarea cursurilor, pentru găsirea unui loc de muncă.

Noi ne vom implica în cumpărarea căsuței respective, în dotarea acesteia începând de la aragaz, frigider, televizor și așa mai departe, vor avea toate condițiile.

Serviciile pe care le asigurăm în primă instanță vor fi cele de cazare, dar încercăm să ne implicăm și în servicii de asigurare a hranei. Dacă vor fi fete ce vor continua studiile, ne vom implica! Este veriga slabă, și foarte mulți profită de naivitatea lor… găsim astfel de fete prin cine știe ce țară, la cerșit, la furat sau pe stradă…aici vrem să lucrăm puțin, pentru început ne-am gândit la o căsuță pentru aceste fete, și, dacă Dumnezeu ne ajută, la sfârșitul anului viitor să putem avea funcțională căsuța respectivă, și apoi să ne gândim la încă o căsuță pentru mamele abuzate. Sunt proiecte de viitor pe care ni le dorim împlinite. Nu ne vom asocia cu partide sau cu instituții, o facem noi, pe cont propriu. Noi le asigurăm condițiile necesare, și va fi bine pentru toată lumea. Eu, unul, m-aș bucura ca, din 20 – 30 fete pe an, să ajut măcar 2 sau 3 la facultate, și le vom ajuta. Nu solicităm teren sau altele primăriei, vom cumpăra pe cont propriu fie un teren fie o casă pe care să o restaurăm. Nu ne asociem cu nimeni, pentru că știți cum se spune, un lucru amestecat începe să miroasă și….nu e  bine!

Sperăm să înțeleagă, cei care vând, că nu este vorba despre afaceri personale, și să nu transforme totul într-un profit personal, vom apela la cunoștințe, și când vom căuta vom găsi soluția cea mai bună.

Ne-am gândit la diverse variante dar o casă în zone limitrofe ar însemna alte necesități (permis de conducere etc) și este mai greu pentru deplasarea lor. De aceea ne dorim să fie în municipiu, în cazul în care se vor angaja aici, iar dacă va fi vorba despre facultate, probabil vor merge în București și atunci, la fel, le vom ajuta.

Vestea bună este că ni s-au alăturat firme și companii din Anglia, cu cifre mai mici sau mai mari de afaceri, din diverse domenii (construcții, vânzări etc) mai ales că au aflat despre cauza pentru care luptăm, astfel că avem speranța ca în curând să putem realiza ce ne-am dorit.”, a mai spus liderul „Sufletiștilor în UK și Europa”, Daniel Iordache.

(Jurnal)