Listele de cumpărături ale gospodinelor, pentru această perioadă, conţin, la loc de cinste, materia primă pentru murăturile de iarnă. De sezon, în aceste zile, sunt cu siguranţă, GOGOŞARII!

După cum ne preciza Marian Pavel, administratorul Pieţei Centrale, numărul comercianţilor de gogoşari este ceva mai redus anul acesta, în principal, spun oamenii, din cauza vremii nefavorabile care a afectat culturile.

„Cantitatea de gogoşari expusă la vânzare se situează la aproximativ două treimi faţă de anul trecut, şi asta se vede inclusiv din preţ. Dacă anul trecut, pe vremea asta, un kilogram de gogoşari se vindea cu 2,5 – 3 lei, anul acesta preţul aproape că s-a dublat. Oamenii se plâng de faptul că arşiţa din lunile de vară, precum şi alternanţa ploaie – vreme foarte caldă cu soare puternic din ultimele luni, au făcut ca gogoşarii să se strice, efectiv, la interior”, spunea administratorul Pieţei Centrale.

Printre cei câţiva comercianţi de gogoşari din Piaţa Centrală am găsit-o pe Mihaela Cercel, din Giurgiu. Vinde gogoşari de câţiva ani , dar aşa rău ca anul acesta, spunea ea, parcă nu a fost niciodată.

„Abia am reuşit să facem jumătate din producţia anului trecut, şi ne chinuim să vindem. Avem preţul undeva, la 4 – 5 lei pe kilogram, dar nu sunt bani, şi oamenii cumpără mai puţin. Şi se mai tem şi să nu fie stricaţi înăuntru, dar noi le garantăm că gogoşarii noştri sunt buni”, mai spunea vânzătoarea.

Înainte de a  părăsi piaţa, Mihaela Cercel a acceptat să ne divulge una dintre reţetele de gogoşari pentru iarnă, extrem de rapidă: gogoşari în oţet, fără fierbere.

„Pentru asta,avem nevoie de 4 kg de gogoşari, 400 ml oţet, 400 grame zahăr, 80 grame sare (de preferat pentru murături), o legătură de frunze de ţelină, o lingură de boabe de piper, una cu boabe de muştar. Cui îi place, poate să pună şi trei bucăţi de hrean. Neapărat mai trebuie câţiva căţei de usturoi şi câteva frunze de dafin. Se spală bine gogoşarii, se lasă să se scurgă de apă se scoate cotorul şi seminţele şi se taie în patru. Se pun într-un vas încăpător. Separat se fierbe oţetul cu zahărul şi sarea până se obţine o soluţie omogenă.

Se toarnă amestecul de oţet, sare şi zahăr peste gogoşari şi se acoperă. Se ţin în vasul cu amestec până a două zi. Din când în când se amestecă în vasul cu gogoşari pentru ca soluţia să îi cuprindă pe toţi. Peste noapte, gogoşarii vor lasă mai multă zeamă. A două zi se separă gogoşarii de zeamă şi se aşează în borcane curate şi uscate. Dacă borcanele nu sunt uscate există riscul să fermenteze gogoşarii. Bucăţile de gogoşari trebuie aşezate cât mai aproape unele de altele. Printre ele se aşează bucăţi de hrean, usturoi, foi de dafin şi frunze de ţelină.

La final se pun câteva boabe de piper şi muştar. Se strecoară zeamă pentru a evita că impurităţile din gogoşari să fie puse în borcane. Se toarnă zeamă peste gogoşari astfel încât să se acopere. Se pun capacele şi se aşează la loc răcoros.” Poftă bună !

(Jurnal)