Este perioada legumelor de conservat şi a murăturilor. Piaţa Centrală a Municipiului este extrem de generoasă din acest punct de vedere – după cum ne spunea administratorul acesteia, Marian Pavel.

Cu siguranţă că alături de gogonele cele mai solicitate sunt gogonelele, conopida, ardeii Kapia şi gogoşarii . Preţul lor variază în funcţie de mărime şi evident de calitate. Astfel, pentru kilogramul de gogonele, gospodinele scot din buzunar, în această perioadă, circa 3 lei/kg. Cam tot atât costă şi kilogramul de conopidă, dar şi ardeiul gogoşar de dimensiuni mai mici. Ardeii Kapia se vând cu minim 3,5 lei/kg, ajungând chiar şi la cinci sau şase lei kilogramul. În schimb, gogoşarii “gigant” trec, lejer, de şase lei kilogramul. “Nu prea s-au făcut anul acesta, avem recolte cam la jumătate faţă de ceea ce ar fi trebuit să fie”, ne spun comercianţii.

Care este cea mai bună reţetă de gogoşari în oţet…

Pentru aceasta, am solicitat ajutorul uneia dintre cele ce  pregătesc acasă aceste murături pe care ulterior le comercializează pe una din tarabele Pieţei Centrale.

Maria Ceapă din comuna Oinacu este bine-cunoscută în Piaţa Centrală, pentru murăturile pe care le vinde. Cu greu se lasă convinsă să ne divulge una dintre reţetele pe care le foloseşte.

“Gogoşari în oţet Ingrediente: 5 kilograme de gogoşari, 5 litri de apă, 1 litru de oţet, 2 linguri de ulei (opţional), sare după gust, zahăr după gust, boabe de piper, boabe de muştar, foi de dafin, hrean.

Gogoşarii se spală şi se taie în bucăţi potrivite. Apoi, se pregăteşte un fel de saramură din apă, oţet, ulei, sare, zahăr, piper, boabe de muştar şi foi de dafin, după care se pune compoziţia la fier, la foc potrivit. Se potriveşte totul după gust. Perosanele care preferă gogoşarii să fie mai acrii trebuie să adauge mai mult oţet în compoziţie, în timp ce persoanele îi preferă mai dulci pot adăuga zahăr.

Când saramura a început să dea în clocot, se adaugă gogoşarii, însă nu toţi deodată. Se învârt continuu cu paleta cu găuri până îşi schimbă culoarea. Atenţie: gogoşarii nu trebuie lăsaţi prea mult pe foc, deoarece se înmoaie.

Se scot apoi din saramură şi se aşează în borcane. Nu se presează. Când toţi gogoşarii sunt aşezaţi în borcane, se adaugă hreanul, care a fost tăiat în prealabil. La un borcan de aproximativ 800 de grame sunt suficiente trei fâşii de hrean.

După aceea, se adaugă saramura caldă. Mirodeniile care au rămas pe fundul oalei se repartizează cu o lingură, uniform, în fiecare borcan. Câte o frunză de dafin este de ajuns la un borcan.

Se leagă borcanele cu celofan sau se capsează şi se depozitează în cămară, înveliţi în pături, până a doua zi. Ca să nu rămână bule de aer în borcan, se apasă gogoşarii, uşor, cu o lingură de lemn sau se scutură uşor borcanul cu gogoşari în oţet. Dar, mai presus de orice, trebuie multă, multă pasiune în ceea ce faci”, mai spunea Maria Ceapă.

(Jurnal)