Giurgiuvenii stau la coadă la Evidența Populației. Care este explicația (FOTO/VIDEO)

0
581

Odată cu ieșirea din starea de urgență, giurgiuvenii ale căror acte de identitate au expirat în acest interval s-au grăbit să ia cu asalt Direcția de Evidență a Populației, pentru a-și înlocui aceste documente. Numai că, la ușa instituției, s-au lovit de un lucru la care nu se așteptau: se dădeau bonuri de ordine, cel mult 40 pentru o zi de lucru care însemna intervalul orar 9,00 – 13,00, trei zile pe săptămână: de luni până miercuri.

Miercuri, 20 mai, puțin după ora 10,00, câteva zeci de persoane își așteptau rândul în fața instituției, fie la ușă, fie pe bănci sau pe aleile din apropierea clădirii.

O giurgiuveancă ce își aștepta rândul, pe o bancă, în fața Direcției, afirma (filmare realizată cu camera ascunsă):

Contactată telefonic, pentru lămuriri, Carmen Ciobanu, directorul Direcției de Evidența Populației Giurgiu a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Motivul aglomerației este dat de cele două luni de zile, în care am fost în stare de urgență, persoanele care au avut carte de identitate expirată sau cărora le-a expirat în această perioadă, au beneficiat de valabilitate până la terminarea stării de urgență. Acum, ei vin să își facă aceste documente. Programul de primire a documentelor este până la ora 13,00. Se dau 40 de bonuri de ordine, posibil chiar și 50. Este în funcție de complexitatea verificării documentelor fiecărei cereri. În intervalul de patru ore, cam acesta este ritmul de lucru. Nu avem cum să prelungim programul, suntem și cu un număr redus de personal (avem o persoană în concediu pentru creșterea copilului), și nu putem prelungi. Aceste cereri se iau, se înregistrează, se verifică fiecare cerere în parte, se introduc în baza de date. Se lucrează trei zile pe săptămână în această lună de stare de alertă”, ne spunea directorul Carmen Ciobanu.

Totodată, aceasta a mai ținut să precizeze faptul că, deși au expirat sau expiră în această perioadă, documentele de identitate rămân valabile încă 90 de zile.

Nu se întâmplă nimic dacă au aceste acte expirate. Aici mă refer la posibilitatea ca cetățeanul respectiv să primească vreo amendă pentru documentul expirat. Singurele probleme pe care le-ar putea întâmpina sunt legate de alte instituții (bănci sau înscriere la vreun examen sau concurs), unde să nu accepte faptul că legea prevede, în situația dată, prelungirea valabilității documentelor pentru alte 90 de zile. În sală, pe de altă parte, intră câte patru persoane – doi completează cererea, doi sunt la ghișeu…Din fericire, nu avem multe cereri ale persoanelor care au fost plecate peste hotare și care să vină să își schimbe acum cărțile de identitate”, a mai precizat directorul Direcției de Evidență a Populației Giurgiu.

Întrebată despre cât crede că va mai dura această situație a aglomerației la ușa instituției, Carmen Ciobanu a răspuns:

Depinde foarte mult de înțelegerea oamenilor. Dacă ei înțeleg că actele le mai sunt valabile încă 90 de zile, să nu se grăbească să ne asalteze acum, în primele două săptămâni, atunci probabil că se va mai reduce numărul celor care stau la cozi”.

Zilnic, doar pentru depunerea cererilor pentru acte de identitate (cărți de identitate, schimbări de domiciliu sau vize de reședință) se înregistrează între 40 și 60 de cereri, cărora li se adaugă încă pe atâtea alte procesări de documente (certificate de naștere, de deces sau cereri pentru înregistrarea căsătoriei).

(Jurnal)