Potrivit unui comunicat, poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, Constanţa, Argeş, Bucureşti şi Neamţ, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iaşi, au efectuat 18 percheziţii domiciliare, fiind vizate mai multe persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. 

“Din cercetări a reieşit că, în perioada 2017 – 2018, grupul infracţional ar fi acţionat în mod organizat, potrivit unor roluri specifice, pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor persoane. Astfel, membrii grupului ar fi emis instrumente de plată (file CEC şi bilete la ordin) fără acoperire în cont sau cu semnătura trăgătorului falsă. De asemenea, ar fi falsificat bilanţuri contabile şi balanţe ale firmelor folosite pentru emiterea instrumentelor de plată, pentru a crea aparenţa bonităţii acestor firme. Scopul final era achiziţionarea de mărfuri de la agenţi economici din ţară, mărfuri care ulterior nu mai erau achitate”, se arată în comunicat.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 2,5 milioane de lei.

Percheziţiile au fost desfăşurate în judeţele Iaşi, Constanţa, Giurgiu, Argeş, Neamţ şi în Bucureşti, la domiciliile membrilor grupării şi la sediile sociale ale persoanelor juridice implicate în comiterea faptelor.

În urma acestora, au fost descoperite şi ridicate telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile şi alte acte care atestă activitatea infracţională.

În cauză, două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore, urmând să fie prezentate instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă. Pe numele altor trei membri a fost dispusă măsura controlului judiciar.

(Jurnal)