Specialiștii în informare ne cer să fim atenți la mesajele de dezinformare pe care le primim prin Internet, mesaje care au fost semnalate și de către Ministerul Apărării Naționale. 

Primele imagini apărute în mediul online ne arată un mesaj ro.alert fals, în care se spune că toți cei cu vârsta între 20 și 35 de ani trebuie să se prezinte imediat la cel mai apropiat Centru de Înrolare. Vedem și un al doilea mesaj care este la fel de alarmist… Este vorba despre un ordin fals de înrolare în armata română și care ar fi emis de baza militară de la Deveselu din județul Olt.

Conform acestuia, se solicită persoanei care l-a primit să se prezinte la baza militară respectivă, ba mai mult, mesajul vine și cu o avertizare: neprezentarea se consideră dezertare și se pedepsește cu închisoare cuprinsă între 4 și 8 ani!

Aceste mesaje nu fac altceva decât să creeze panică în rândul populației. Cum pot fi ele deosebite de știrile reale? Specialiștii ne spun să fim atenți la aceste msaje pentru că multe dintre ele conțin greșeli gramaticale și cel mai important lucru ar fi acela că trebuie să ne informăm doar din surse sigure!

Ce mai trebuie să știm este faptul că în țara noastră, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat încă din anul 2006. Totuși, în contextul crizei din Ucraina, această suspendare poate fi ridicată doar în stare de război sau de asediu care sunt decretate doar de către președintele țării.

(Jurnal)