
România a înregistrat 77,8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE.
Și cu toate astea, tot mai mulți părinți aleg să nu-și vaccineze copiii. Pandemia a atras după sine teama de a te vaccina, teama de riscuri, astfel că foarte mulți părinți refuză categoric orice schemă de vaccinare.
Cauzele pot fi multe, lipsa de informare, o implicare mai puțin activă a medicilor de familie, traumele și neîncrederea apărută în perioada pandemei, indusă de teoria conspirației.
Datele culese în februarie 2024 pentru copiii născuți în anul 2018, acoperire măsurată la două doze, arată că media națională a vaccinării pentru ROR este de 69,4% (urban – 68,5%, rural – 70,6%), cu discrepanțe mari între județe: cea mai mare rată – Giurgiu 97,5%; cele mai mici rate – Neamț (44,9%), Hunedoara (48,6%), Caraș-Severin și Suceava (ambele cu 53,3%).
Părinții nu mai vor să-și vaccineze copiii. Cauzele…
Faptul că părinții aleg să nu-și vaccineze copiii, a dus la o scădere progresivă a ratelor de acoperire vaccinală pentru ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în special pentru doza a doua administrată la 5 ani. Astfel, dacă pentru prima doză acceptarea este relativ bună, la rapel rata scade dramatic, ajungând în unele comunități până la doar 20%.
Principalele cauze țin , așa cum precizam anterior, de carențele informaționale, de dezinformarea din social media, precum și de bariere sistemice, cum ar fi birocrația excesivă, lipsa resurselor materiale, desființarea vaccinării în școli și lipsa transportului, arată datele unui studiu calitativ complex al Salvați Copiii România.
În județul Giurgiu, în 2024, au fost înregistrate următoarele statistici privind vaccinarea ROR (rujeolă-oreion-rubeolă):
Vaccinarea copiilor de 12 luni: 1502
Vaccinarea copiilor de 5 ani: 1226
Însă în 2025, cifrele au scăzut dramatic:
Ianuarie 2025: 196 de vaccinări total
Vaccinarea copiilor de 12 luni: 107
Vaccinarea copiilor de 5 ani: 89
Februarie 2025: 188 de vaccinări total
Vaccinarea copiilor de 12 luni: 91
Vaccinarea copiilor de 5 ani: 97
Martie 2025: 135 de vaccinări total
Vaccinarea copiilor de 12 luni: 77
Vaccinarea copiilor de 5 ani: 58
Aceste scăderi subliniază o tendință îngrijorătoare, chiar și în județe precum Giurgiu, unde rata de vaccinare ar trebui să fie mai ridicată, având în vedere importanța vaccinurilor pentru prevenirea epidemiei de rujeolă. În ciuda unui început promițător, este evident că refuzul vaccinării este în creștere, iar pentru a combate această situație, sunt necesare măsuri rapide și eficace de educație și sprijin pentru părinți, în special printr-o implicare activă a autorităților și a medicilor de familie.
(Jurnal)