România are un deficit de circa 13.000 de medici. Cu 3 ani în urmă, la fiecare cinci ore, un medic român pleca din ţară. Iată de ce astăzi în România mai sunt doar 57.000 de medici, potrivit datelor INS. Giurgiu se află şi în acest clasament pe ultimele locuri , între judeţele cu cei mai puţini medici la mia de locuitori.
Fiecare medic din România are în grijă 345 de pacienţi!
O realitate lesne de bănuit în urma exodului masiv de doctori, acum este confirmată de Institutul Naţional de Statistică. Din anul 2007, anul intrării României în Uniunea Europeană, se estimează că peste 13.000 de doctori au emigrat în străinătate, în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite. Statisticile ne mai oferă o imagine îngrijorătoare: doar 4.600 de cabinete medicale mai funcţionează în mediul rural, în timp ce, la oraş, sunt deschise 6.700 de cabinete. Asta deşi populaţia României este împărţită relativ egal între rural şi urban. Tot din datele Institutului Naţional de Statistică mai aflăm şi că, anul trecut, au fost internaţi 4,2 mi-lioane de pacienţi, cu o medie a duratei de internare de aproximativ o săptămână. Din fericire, conform informaţiilor primate de la Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate Giurgiu, judeţul nostru nu are localităţi care să fie private de existenţa unui medic de familie.
„La nivelul judeţului nostru avem încheiate contracte cu un număr de 108 medici de familie (22 dintre aceştia sunt în municipiul Giurgiu), ei deservind absolut fiecare sat din cele 168 din judeţ. În localităţile unde nu există, propriu-zis, un cabinet de medicină de familie, avem puncte de lucru unde, cel puţin o zi pe săptămână, medicii sunt prezenţi pentru consultaţii şi pentru serviciile medicale. Până în prezent, nu am avut nicio reclamaţie, de la nimeni, că medicii nu s-ar prezenta, la cabinete sau la punctele de lucru”, declarau reprezentanţii CJASS Giurgiu, pentru „Jurnal Giurgiuvean”.
Judeţul nostru, la coada clasamentului
Judeţele Timiş, Cluj, Iaşi şi Dolj au atras 13.200 de medici în spitalele şi clinicile locale, adică aproape un sfert din numărul total de medici din ţară anul trecut, fiind judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte personalul medical. Alţi 12.000 de medici lucrează în Capitală, potrivit unui top realizat de ZF, pe baza datelor afe-rente anului trecut, de la Institutul Naţional de Statistică. Altfel spus, Bucureştiul, alături de cele patru judeţe mari din ţară menţionate mai sus au atras peste 40% din personalul medical, aceştia deservind însă doar un sfert din populaţia ţării. În celelalte judeţe din ţară se înregistrează un deficit acut de specialişti, medicii care lucrează fiind deja suprasolicitaţi. Cei mai puţini medici sunt în judeţele Tulcea, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, cu sub 400 de specialişti pe fiecare judeţ.
Giurgiu, mai puţin de 2 medici la mia de locuitori!
Fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, actualmente secretar al Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, dr. Elena Dinu, declara, pentru Ziarul Financiar, că, la scurt timp după preluarea mandatului de manager al spitalului, avea doar 140 de medici în unitatea spitalicească. Într-un interviu acordat celor de la „Ziarul Financiar”, dr. Elena Dinu spunea: „ Marea noastră dezamăgire este că după ce şi-au terminat rezidenţiatul în cadrul spitalului nostru, medicii pleacă în alte spitale, cei mai mulţi în Bucureşti. În prezent avem deficit de specialişti pe oncologie, unde avem un singur medic deşi sunt foarte mulţi pacienţi bolnavi, pe diabet şi boli de nutriţie, pe urgenţe, unde avem opt medici, dar am avea nevoie de încă opt, şi pe nefrologie, gastroenterologie mai avem nevoie de medici”. În judeţul Giurgiu nu erau, la acel moment, decât un total de 325 de medici (specialist şi medici de familie) la cei 276.000 de locuitori. Un indicator ce arată gradul de încărcare a personalului medical este numărul de personal sanitar ce revine la mia de locuitori sau 10.000 de locuitori arată că în ţară, cel mai bine după acest indicator stă Bucureştiul, cu 6,5 medici la mia de locuitori, urmat fiind de judeţele Timiş şi Cluj cu 5,5 medici la mia de locuitori. Sunt însă 26 de judeţe din ţară cu unu şi doi medici la mia de locuitori.
Care sunt cauzele
Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a atras atenţia că această migraţie internă devine din ce în ce mai accentuată, fiind una din problemele pentru care este nevoie de o rezolvare, alături de problema migraţiei externe. „Judeţele mici, unde sunt puţini medici, trebuie să găsească soluţii să atragă medicii“, a precizat el. Anual pleacă din România 3.000-4.000 de medici în ţări precum Germania, Franţa, unde ajung la venituri şi de zece ori mai mari decât cele din ţară, potrivit datelor din piaţă. Dacă spitalele din provincie ar fi modernizate, dotate cu instrumente şi aparate medicale, atunci şi medicii ar fi atraşi să îşi exercite profesia într-un mediu ce le asigură toate condiţiile de lucru. Cele mai multe unităţi însă duc lipsă chiar şi de medicamente şi alte consumabile. Nici salariile la stat nu sunt foarte atractive pentru medici. Salariul de bază pentru un medic specialist (gradaţia zero) dintr-o unitate clinică este de 3.200 de lei, în timp ce pentru un medic primar este de 4.100 de lei, arată datele din OUG nr. 20/2016.
Abia 4% din PIB pentru sănătatea noastră!
România alocă doar 4% din PIB pentru sănătate, potrivit datelor ZF, ocupând ultima poziţie din UE după acest indicator, în timp ce Ungaria alocă 7,7%, Germania şi Belgia peste 10%, iar Olanda şi Franţa peste 11%, potrivit Eurostat. La nivel european, România figurează cu doar 2,7 medici la 1.000 de locuitori, faţă de 4,3 medici în Bulgaria şi Germania sau 6 medici în Grecia la mia de locuitori, potrivit datelor de la Eurostat din 2013 .
(Jurnal)