Puțini cunosc faptul că teama de ziua ce cade pe 13 se numește “paraskavedekatriafobie”, un cuvant de origine greceasca. Cifra 13 este cea mai de temut cifra din numerologie, cu toate ca se pare ca unora le aduce foarte mult noroc.

Astăzi este 13 februarie. In antichitate data de 13 nu era prea îndrăgită  căci venea după 11 care însemna elevare spirituală și dupa cifra 12, care reprezenta cifra perfecțiunii. Astfel, cifra 13 simboliza distrugerea perfectiunii și a spiritului.

Calendarul mayas este divizat dupa numărul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni și 13 zodii.

Geneza a avut loc în 7 zile si 6 nopti, deci adunate, iarăși 13.

Piramida de pe dolarul american contine 13 straturi, sunt 13 litere si 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americana sunt într-o succesiune de 13. Cu toate acestea tot americanii, unii dintre ei, nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu mananca în restaurate, iar unii refuza vehement sa stabileasca data nuntii în ziua de 13.

Tot 13 este ziua în care au fost arestati Cavalerii Templieri, în 1307. In 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare ca, datorita influentei puternice asupra populatiei de rand a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificatie aproape mistica, malefica acestui numar.

Se mai zice ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru că, la Cina cea de Taina, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, înainte ca Mantuitorul sa fie crucificat.Ziua de 13 care cade intr-o vineri este considerata de unii ca fiind foarte ghinionista pentru ca intr-o zi de vineri a fost rastignit Domnul Isus Hristos, iar in asociere cu cifra 13, atunci nu poate sa ne aduca aceasta zi decat lucruri rele. Teama de vineri 13 este atat de raspandita incat afecteaza milioane de oameni de pe intregul glob.

Unii sunt practic paralizati de frica si nu au curaj sa se dea jos din pat intr-o astfel de zi. Scandinavicii credeau ca numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alaturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. In statele vestice, vineri 13 este considerata “ziua neagra”. Fobia numarului 13 nu se opreste aici: in traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri în următorul an.

In plus, se spune ca daca numele tău are 13 litere, vei avea norocul diavolului. Se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc.La crestini, Sfanta Treime este strans legata de cifra 3, iar la musulmani si hindusi, cifra 13 este considerata de bun augur.Cifra 13 nu poate fi luata de sine stator, ea trebuie luata intr-un anumit context si conteaza foarte mult si de cat de pozitivi sau negativi sunteti, caci pentru cei care sunt supertitiosi si care cred cu tarie ca o zi de 13 le va purta ghinion, atunci este posibil sa-si influenteze destinul acelei zile spre unul mai putin norocos.

(Jurnal)