De la 1 mai, „organizaţia germană non-profit, de protecţie a animalelor” (după cum se autointitulează) DsN e.V mai are contract de colaborare cu municipalitatea pentru Adăpostul Animalelor fără Stăpân din Giurgiu. Ultimatul nemţilor a fost dat în luna martie când, pe un ton autoritar (ca şi cum ei ar fi fost cei care au DOAR drepturi în acel contract, nu şi obligaţii), anunţau municipalitatea că, dacă nu se supune şi nu va face DOAR ce vor vrea ei, vor anula contractul de colaborare.
Numai că ameninţările ieftine, de prost gust, au rămas fără ecou, astfel că, la acest moment, Giurgiu Servicii Locale SA, cei care au, de altfel, în atribuţii gestionarea Adăpostului, au deja procedurile şi bugetul finalizate, fără să se mai bazeze pe „sprijinul” nemţilor de la DsN e.V. Cu alte cuvinte, pot face, şi după 1 mai, ceea ce au făcut şi înainte ca organizaţia non-profit să apară.
„Şicanele au început de mai mult timp. Medicului de atunci, Cătălin Funieru, îi pusesem în vedere să îşi îndeplinească sarcinile din contract, numai că el a încercat, la acea vreme, o intervenţie de forţă. Ne-a anunţat, pe 30 martie, că de la 1 aprilie el reziliază unilateral contractul cu noi, iar pe data de 1 aprilie deja, la Direcţia Sanitar Veterinară din Giurgiu, era făcută sesizare, de către dumnealui, că adăpostul funcţionează ilegal, întrucât nu mai are medic”, spunea primarul Nicolae Barbu.
Numai că cei de la GSL nu au rămas impasibili, au semnat, de urgenţă, un contract de colaborare cu un alt medic, astfel că nemţilor nu le-a ieşit ceea ce voiau. Mai mult, cu puţin timp înainte de Paşti, un control al ANSVSA, la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la care ajunsese o plângere cum că s-ar spăla bani şi s-ar face ilegalităţi la Adăpostul din Giurgiu, a rămas fără rezultatul dorit de asociaţia germană.
De menţionat este faptul că, la acest moment, în Adăpostul pentru Câini fără Stăpân din Giurgiu sunt cazate un număr de 890 de patrupede, iar în cei trei ani de când funcţionează, au fost efectuate doar 93 de eutanasieri, toate ca urmare a stării de sănătate precare a animalelor sau a agresivităţii excesive a acestora, niciuna ca urmare a trecerii termenului legal de 14 zile în care un câine poate fi adoptat.
(O.C.)
ASPCA ia orașul în datoria în cele din urmă pentru a hrăni câinii. Contractul cu orașul a fost parte a orașului de mai multe ori rupt. Promisiunile și angajamentele nu au fost îndeplinite. Câinii ar trebui să fie ciobit prin oraș, în continuare proprietarii câini ar trebui să fie microcipat și înregistrate. Orașul primește în fiecare lună o mulțime de bani pentru îngrijirea câinilor și adăpost și nu folosește banii pentru câini. Mai mult, nu castrării având loc în jurul orașului, iar acest lucru se face de către SPCA și plătit.