marți, ianuarie 31, 2023
Acasă Actualitate Gata cu ”hârțogăraia”! S-a votat Legea ce elimină dosarul cu șină, ”obligatoriu”,...

Gata cu ”hârțogăraia”! S-a votat Legea ce elimină dosarul cu șină, ”obligatoriu”, în instituțiile publice!

0
372

Camera Deputaților a votat legea ce elimină necesitatea dosarului cu șină în instituțiile publice.

Funcționarii vor trebui să accepte plata cu cardul, nemaiputând să mai ceară tot felul de copii legalizate. Totodată vor  trebui să asigure gratuit fotocopierea oricărui document al solicitanților.

Conform legii,  instituțiile publice nu vor mai putea solicita persoanelor fizice sau juridice dosare cu şină şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie. Gata cu hârțogăraia inutilă!

Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice.

În cazul în care  o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, acea instituție este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentului.

Dacă, de exemplu, instituțiile vor cere o copie a buletinului, aceasta va putea fi trimisă și pe e-mail. “Instituțiile au obligaţia de a oferi metode alternative de plată a serviciilor publice furnizate contra cost, fie prin plata cu cardul, fie prin intermediul altor sisteme de plată”, mai prevede un amendament admis la noua lege.

Totodată, se introduce obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.

De asemenea, atunci când o instituție va cere completarea unei cereri, aceasta va fi obligată să pună la dispoziție aceste cereri și pe site-ul propriu, nu doar fizic pe hârtie la sediul instituției respective. Legea merge acum la promulgare.

(surse : biziday)

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com