Săptămâna aceasta am avut ultima ședință a Comisiei pentru buget a Camerei Deputaților înainte de vacanța parlamentară.

Comisia a aprobat o serie de amendamente pe care eu le-am depus la cele două ordonanțe de urgență care reglementează măsurile pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acestea având în dezbaterilor din comisie și sprijinul ministerului de resort.

Alături de alți colegi din PNL, am propus eliminarea necesității avizului Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru proiectele din cadrul PNRR. Obligația obținerii avizul conform eliberat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene presupune prea multă birocrație și risc de politizare. Vorbim de ani de zile despre descentralizare și debirocratizare și este cazul să nu mai încărcam autoritățile care implementează proiecte și reforme cu avize suplimentare, cu termene de eliberare ale acestor avize, timp în care proiectele stau pe loc.

În implementarea proiectelor, așa cum spune și Regulamentul European al Mecanismului de Redresare și Reziliență, trebuie incluse și autoritățile locale și județene care vor gestiona proiectele sau responsabile de implementarea componentelor aferente reformelor, precum și partenerii sociali.

Am mai propus, printre altele, și o modificare și o clarificare referitoare la definirea proiectelor mature, astfel să poată fi incluse inclusiv cele care se afla deja în implementare sau în diverse stadii ale procedurilor de achiziție, dacă sunt considerate eligibile. Tocmai aceasta este definiția proiectului matur conform Regulamentului.

Proiectele de lege cu modificări vor fi aprobate în Plenul Parlamentului cu aceste modificări în următoarea sesiune parlamentară” – transmite într-un comunicat de presă, deputatul PNL, Gabriela Horga.

Gabriela HORGA – Deputat PNL de Giurgiu