Gabriela Horga: „Comisia Europeană cere Consiliului UE să ia deciziile necesare pentru a permite aderarea României la spațiul Schengen”

0
285

Comisia Europeană a făcut public raportul de evaluare pozitiv în ceea ce privește aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

România, Bulgaria şi Croaţia sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, iar UE este pregătită să le primească, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. ”Este momentul să spunem <<Bine aţi venit>>. Cele trei ţări merită să devină pe deplin membre. Aşteptarea a fost prea mare”, a declarat Ylva Johansson.

Decizia urmează să fie luată de Consiliul UE, la reuniunea din 8-9 decembrie.

Comisia Europeană a reconfirmat, în termeni laudativi, faptul că țara noastră îndeplinește criteriile pentru aderarea la spațiul de liberă circulație.

România asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională, se afirmă în comunicatul Comisiei Europene.

Combaterea migrației neregulamentare și a traficului de persoane reprezintă două priorități în care România este activă. Sistemul de informații Schengen este bine stabilit.

În ceea ce privește respectarea drepturilor fundamentale, România dispune de structuri eficace pentru a garanta accesul la protecție internațională, cu respectarea principiului nereturnării.”

(Gabriela HORGA-deputat PNL Giurgiu)