În plin sezon de compoturi și gemuri, fructele românești au început să acapareze, încet, încet, tarabele din Piața Centrală a municipiului.

După cum ne spunea administratorul Pieței, Marian Pavel, prețurile acestora sunt accesibile, nesuferind mari modificări față de anul trecut. Ba, unele dintre fructe sunt chiar mai ieftine, unele soiuri de prune care anul acesta se vând cu 2 lei kilogramul, anul trecut costau chiar și trei lei.
La mare căutare, zilele acestea, sunt fructele pentru dulcețuri, dar și fructele de pădure, din care gospodinele fac, apoi, gemuri și dulcețuri de te lingi pe degete.
Alături de acestea, se caută și legumele care își vor găsi loc în cămări, sub formă de conserve sau murături.
Pentru a veni în sprijinul giurgiuvenilor, iată care sunt prețurile practicate joi, 22 august, în Piața Centrală a municipiului:

Ardei kapia: 4 – 5 lei/kg
Ardei gras: 3 – 4 lei/kg
Ardei iute: 6 – 10 lei/kg
Varză albă: 2 lei/kg
Varză roșie: 4 lei/kg
Roșii: 2.5 – 6 lei/kg
Castraveți: 4.5 – 5 lei/kg
Porumb: 1.20 lei/kg
Dovlecel: 1 leu/kg
Vinete: 2 – 3 lei/kg
Cartofi: 2,5 – 3 lei/kg
Ceapă: 3 lei/kg
Morcovi: 3.5 – 4 lei/kg
Țelină: 10 lei/kg
Păstârnac: 10 lei/kg
Nectarine: 4 – 5 lei/kg
Piersici: 4 – 5 lei/kg
Prune: 2 – 5 lei/kg
Pere: 10 – 12 lei/kg
Struguri: 6 – 7 lei/kg
Mere: 2.5 – 3 lei/kg
Afine: 30 lei/kg
Zmeură: 20 lei/kg
Mure: 15 lei/kg

Cea mai bună rețetă de dulceață de mure

Nu am plecat din Piața Centrală fără a culege, pentru gospodinele din Giurgiu, una dintre cele mai rapide, gustoase și sănătoase rețete de dulceață de mure, făcută de Maria Gheorghe, din Băneasa.
„Avem nevoie de 1 kg mure,1 kg zahăr, 200 ml apă și 2 linguri zeama de lămâie și esență de vanilie. Dulceata de mure cu vanilie este delicioasa pentru deserturi, dar și simplu pe pâine. Pentru această rețetă de dulceață se spală mai întâi murele și se scurg bine de apă.
Se amestecă apa, zahărul și zeama de lămâie și se pun la fiert, până se obține un sirop bine legat. Se adaugă murele și se continuă fierberea pentru încă 30-35 minute. Spre sfârșit se adaugă și esența de vanilie. Dulceața de mure se pune fierbinte în borcanele spălate și sterilizate”.

(Jurnal)