Frontiera româno-bulgară este tot mai „tentantă” pentru cei ce vor să treacă, ilegal, granița

0
249

Fenomenul migraţionist la frontiera cu Bulgaria, în zona de responsabilitate a I.T.P.F. Giurgiu, s-a caracterizat în perioada analizată atât  prin încercarea cetăţenilor străini de a trece ilegal frontiera prin ascunderea în mijloacele de transport, ocolirea punctelor de frontiera sau trecerea Dunării cu barca, cât şi prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate, majoritatea fiind documente emise de statele U.E.  

În ceea ce priveşte cetăţenia persoanelor depistate, s-a constatat ca acestea provin din Afganistan, Iran, Irak, Pakistan, Siria, Turcia şi Pakistan.

Evenimente de frontieră pe linia migraţiei ilegale: 62 de cazuri cu 183 persoane implicate în anul 2019, față de 47 de cazuri cu 162 de persoane implicate în 2018.

În toate cazurile, poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere ilegală a frontierei de stat sau tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, iar călăuzele implicate au fost cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi. De asemenea, au fost puse în aplicare protocolul şi acordul de readmisie încheiate cu Bulgaria, persoanele descoperite fiind predate autorităţilor de frontiera bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Semnificativ a fost cazul celor 26 de cetăţeni străini, descoperiţi ascunşi într-o autoutilitară, printre struguri, la Punctul de trecere a frontierei Giurgiu, în dimineața zilei de 26 septembrie. La data respectivă, în PTF Giurgiu s-a prezentat, pentru a intra în ţară, la volanul unei autoutilitare marca Mercedes, înmatriculată în România, cetăţeanul român T.S. în vârstă de 62 de ani, care transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, struguri din Grecia pentru România. 

Procedând la verificarea mijlocului de transport, polițiștii de frontieră au observat că peretele lateral al autoutilitarei este modificat și prins în șuruburi vopsite recent, fapt pentru care s-a procedat la deschiderea compartimentului marfă, descoperind astfel, în compartimentul marfă, într-un loc special amenajat, în partea din faţă a autoutilitarei, ascunse 26 persoane, 25 adulţi şi un copil, care nu deţineau documente de identitate.

La cercetări, poliţiştii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt douăzeci și patru de cetățeni irakieni și doi cetățeni sirieni, cu vârste cuprinse între 2 și 49 de ani. Cei în cauză au declarat că au fost urcați în compartimentul special amenajat al autoutilitarei de doi cetățeni bulgari și pentru tot traseul, rudele lor urmau să plătească, în momentul în care ajungeau în România, suma de 5.000 de euro pentru fiecare persoană, unui bărbat care a organizat transportul.

Poliţiştii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor, iar conform protocolului româno – bulgar aceştia au fost preluaţi de Poliţia de Frontieră Bulgară în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.