Franța este prima țară din lume care intenționează să ia atitudine prin lege împotriva acestei practici, potrivit SpotMedia.
Comportamentul adulților în mediul online nu numai că încalcă dreptul la propria imagine, ci îi expune pe copii și anumitor riscuri. Astfel că fiecare persoană are dreptul la propria imagine, lucru valabil și în cazul copiilor sau, mai ales, în cazul lor.
Într-un raport din 2018, fostul comisar pentru Protecția Copilului din Anglia, Anne Longfield, avertiza că, în cazul fiecărui copil, circulă pe Internet, în medie, 1.300 de fotografii înainte ca acesta să împlinească 13 ani!! Îngrijorător, nu-i așa? Fenomenul poartă chiar și un nume: “Sharenting“!
Mai mult de atât, frecvent, în fotografii nu apare doar chipul copilului, ci și spațiul personal al acestuia : camera, casa, grădina. Din textele care însoțesc fotografia reies însă și alte informații, cum ar fi numele copilului și/sau data nașterii, date care pot fi folosite pentru a afla ușor adresa copilului.
Și astfel există întotdeauna riscul ca asemenea informații și fotografii să ajungă pe mâinile cui nu trebuie, cum ar fi în cercurile de pedofili sau în rețelele de contrabandă cu organe.
În 2019, portalul online german jugendschutz.net sublinia într-un raport că: „Serviciul Instagram este folosit abuziv pentru crearea de rețele de către persoanele cu interes sexual față de copii. De exemplu, imagini cu copii sunt colectate, apoi însoțite de hashtags și comentarii cu tentă sexuală și distribuite“.
„Cheia problemei – sunt de părere specialiștii – este simțul responsabilității părinților și modul în care lucrul acesta se reflectă în setările privind confidențialitatea pe rețelele relevante, apărând dilema: ” partajez fotografiile cu toată lumea sau doar cu urmăritorii mei?“
Evident că psihologii se întreabă dacă ar fi utilă o astfel de măsură și în România, mai ales că în ultimii ani polițiștii au descoperit nenumărate rețele de pedofili, din toată lumea, folosindu-se de rețelele de socializare.
(Jurnal)