Finala CM 2018 din Rusia a fost se pare una dintre cele mai frumoase finale din istoria turneelor finale. Meciul a avut de toate: autogol, penalty, egalări , joc pe contre și multe goluri.

Cu acest 4-2, scorul final al meciului,  Franța se bucură de un trofeu mondial cu naționala după 20 de ani fiind totodată naționala cu cele mai multe prezențe la o finală de Cupă Mondială, după cea câștigată în 1998 în fața Braziliei, scor 3-0, și cea pierdută în fața Italiei, la penaltyuri, în 2006. Franța vine și după o finală de campionat european, în 2016, de asemenea pierdută, în fața Portugaliei.

Antoine Griezmann a fost ales cel mai bun jucător al finale,  Luka Modric a fost desemnat cel mai bun jucător de la această Cupă Mondială, atacantul englez Harry Kane a câștigat titlul de cel mai bun marcator, iar Mbappe, de cel mai tânăr jucător participant la competiție. Un meci în care Perisic a adus extazul și agonia în tabăra croată, fiind autorul golului egalării, dar și al hențului comis în careul propriu.

Croația este pentru prima oară într-o finală de campionat mondial. Cea mai mare performanță, până la această ediție, era semifinala de la Cupa Mondială din 1998, când au fost eliminați în semifinale tot de Franța.

Meciul a fost de interes maxim în toată lumea. Potrivit DPA, mii de pașapoarte au fost eliberate înaintea meciului de către statul croat concetățenilor . Zece zboruri charter au adus fanii croaţi în capitala Rusiei, în timp ce mulţi alţi suporteri au plecat din timp spre ţara gazdă a Mondialului cu trenul, din Slovenia.

Cupa Mondială este cu siguranță cel mai frumos cadou, nesperat, al jucătorilor francezi făcut președintelui Macron și respective poporului francez de Ziua Națională a Franței ce a avut loc doar cu o zi înaintea finalei.

(Florian Tincu)