mihai_caymannews_61385900Fostul administrator al binecunoscutei întreprinderi ICMUG Giurgiu va veni în țară pentru a-și ispăși pedeapsa. Autoritățile judiciare din Insulele Cayman au decis definitiv că Mihai Tânjală condamnat în România în anul 2011, a pierdut procesul în apel la Marea Curte din George Town și, în consecință, poate fi extrădat în țara de origine, relatează Cayman News Service. 

Potrivit sursei citate, Tânjală, „fondator al fostei poliții secrete” din România, se ascundea de autoritățile române de mai mulți ani , fiind arestat în Grand Cayman în luna octombrie 2015. El a fost reținut atunci pe aeroportul Owen Roberts, pe baza unui mandat de arestare internațional.

El sosise în Insulele Cayman în septembrie, venind din Cuba, dar abia când a încercat să intre în Jamaica, oficialii de acolo au realizat legătura dintre el și mandatul internațional și l-au retrimis în Insulele Cayman. După condamnarea sa de Curtea de Apel de la București, Tânjală s-a mai deplasat în Bahamas și Statele Unite, conform sursei menționate.

Mihai Tânjală a făcut apel la decizia de extrădare pe mai multe motive, susținând că este nevinovat și precizând că arestarea sa și condamnarea care a urmat au fost motivate politic, că procesul său a fost incorect și că fapta incriminată nu reprezintă o infracțiune în Insulele Cayman.

Cine este de fapt Mihai Tânjală

Fost deputat PDSR, Mihai Tânjală a fost condamnat definitiv, în decembrie 2011, de Curtea de Apel București la cinci ani închisoare într-un dosar în care era acuzat de DNA de o fraudă de aproximativ 1 milion de euro!

Infracțiunea reținută în sarcina lui Tânjală era de stabilire, cu intenție, a unei valori diminuate față de valoarea comercială reală a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul este acționar, comisă cu ocazia unei operațiuni comerciale săvârșită de o persoană cu atribuții de administrare.

Potrivit DNA, în cursul anului 2004, Mihai Tânjală (58 de ani), în calitate de administrator al fostei întreprinderi de construcții și utilaje grele Giurgiu — ICMUG SA, societate unde statul român era acționar, cu ocazia vânzării a două active din patrimoniul societății (o clădire administrativă și un ansamblu de blocuri în construcție, inclusiv terenul aferent) a dispus să fie înstrăinate la valori diminuate față de valorile comerciale reale.               În acest fel , activele au fost dobândite la prețuri modice de către firme controlate de Mihai Tânjală și membrii familiei sale, pentru ca ulterior să fie revândute la prețurile de piață, pentru suma de 2,075 milioane de lei, aproximativ 512.000 de euro, calculat la cursul mediu al anului 2004.

Mihai Tânjală a fugit însă ulterior din România, sustrăgându-se executării pedepsei, fiind localizat în Insulele Cayman. 

(Jurnal)