Forța de răspuns a NATO, activată pentru prima dată în istoria alianței

0
203

Forța de răspuns a NATO a fost activată, pentru prima dată în istoria alianței, ca masură defensivă ca răspuns la invazia în curs de desfașurare a Ucrainei de către Rusia.

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forte terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților, care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO, informează CNN.

Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței. Președintele american Joe Biden a spus clar că trupele americane se desfășoară în Europa de Est pentru a ajuta la întărirea țărilor NATO, care dau semne de nervozitate din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei.

Articolul 5 din tratatul NATO, semnat în Washington DC, pe 4 aprilie 1949, a fost un punct cheie al discuțiilor create de tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

Articolul descrie principiul de apărare colectivă și garantează că resursele întregii alianțe pot fi folosite pentru a apăra un singur membru. Principiul poate fi rezumat așa: „Toți pentru unul, unul pentru toți.” Este crucial pentru țările mici, care nu s-ar putea apăra fără aliați. De pildă, Islanda, membru NATO, nu are armată.

Cum SUA este cel mai mare și mai important membru al NATO, toate țările din alianță sunt sub protecția sa.

(Jurnal)