aviara-465x390Cu aproape o lună în urmă, autorităţile erau alertate de două lebede găsite moarte pe râul Câlniştea, lebede la care s-a confirmat suspiciunea de gripă aviară H5N8/HPAI. Prin actul veterinar de stingere nr. 2113 din 9 februarie, cazul cu pricina a fost stins, au precizat autorităţile sanitar-veterinare din Giurgiu.

„Restricţiile impuse în zona de supraveghere Naipu-Copaciu-Ghimpaţi-Letca Nouă-Letca Veche-Valea Plopilor-Răsuceni-Schitu-Carapancea-Cucuruzu-Petru Rareş-Valea Bujorului-Vlaşin-Mirău-Stoeneşti-Bila-Cămineasca-Prunaru-Bujoreni vor fi ridicate, cu menţiunea că se va respecta în continuare planul de măsuri la nivelul judeţului, până la stingerea cazului de la Călugăreni. De asemenea, au fost înştiinţate instituţiile implicate în acţiunile necesare monitorizării şi implementării măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare, pentru cazul Naipu”, a declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, directorul Direcţiei Sanitar  Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentului, dr. Liviu Florescu.

 Amintim că, în judeţul Giurgiu, în ultimele două luni au fost înregistrate două cazuri de gripă aviară: cel de la Naipu şi, de curând, încă neconfirmat, unul la Călugăreni, unde autorităţile execută, în această perioadă, procedurile de dezinfecţie, urmând ca, la finalizarea operaţiunilor, să se declare şi acest caz închis.

Alte cazuri noi nu au mai fost înregistrate, cu toate că, recent,  la Bucureşti au fost depistaţi câţiva pescăruşi morţi, la care s-a confirmat prezenţa virusului de gripă aviară H5N8.

 

(Jurnal)