La doar  șapte luni după ce a fost  ales ca președinte de partid, Florin Cîțu ar putea fi debarcat din fruntea PNL.

Asta  după ce un număr de circa 40 de șefi de organizații județene sau de organizații de sector din PNL,  îi vor cere actualului lider să demisioneze.

Lucru ce ar putea duce la un congres extraordinar pentru alegerea unui nou președinte. Acesta ar urma să fie premierul Nicolae Ciucă, dorit tot mai tare ca ”șef” de partid, de către majoritatea liberalilor.

Joi, 31 martie, ar urma să aibă loc o întâlnire între Florin Cîțu (ce tocmai se întoarce din SUA) și o parte dintre liderii de vârf ai partidului, o întâlnire la  care i se va cere actualului lider să  își anunțe retragerea. Se vorbește  totodată despre organizarea unui Congres extraordinar.

De precizat că pentru convocarea acestui congres  este nevoie de cel puțin 16 președinți de organizații județene, dar liberalii scontează pe mult mai mulți.  În acest context Florin Cîțu ar urma să rămână și fără funcția de președinte ale Senatului, a doua funcție în stat.

Decizia vine pe fondul războiului, care, conform surselor liberale i-au adus premierului Nicolae Ciucă o cotă de încredere de 30%,  ceea ce îi dă dreptul, în mod justificat,  de a prelua șefia partidului – mai spun liberalii.

Lui Cîțu i se reproșează nu numai lipsa de experiență politică, modul deficitar în care a comunicat în interiorul partidului, dar și  faptul că a fost extrem de oscilant în discuțiile din interiorul partidului.

Președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu,
cel mai vehement opozant al lui Câțu

Liderul PNL Giurgiu, europarlamentarul Dan Motreanu s-a arătat nemulțumit încă de la începutul ascensiunii lui Florin Cîțu.

Cu scurt timp înainte ca acesta să ajungă, alături de lideri ai PSD și UDMR, în fața președintelui Iohannis, la consultările pe tema desemnării candidatului la funcția de premier, europarlamentarul Dan Motreanu l-a criticat fățiș pe actualul președinte al Partidului Național Liberal.

„Votul cerut astăzi de Florin Cîțu în Biroul Politic Național pentru un guvern în alianță cu PSD este total nereprezentativ, în special din perspectiva eticii politice, dacă se mai ține cont de asta în România”, scria Dan Motreanu, într-un mesaj postat luni, 22 noiembrie, 2021, pe pagina sa de Facebook.

Niciunde în lumea aceasta nu îți poți încălca atât de repede și într-un mod atât de profund tot ceea ce ai susținut și promis pentru a te alege Președinte de partid. Nu este permis!

Nu poți câștiga Congresul cu un program și un mesaj puternic împotriva PSD, nu îți poți construi cariera politică doar pe acest discurs. Expus într-un mod aproape ”isteric” în timpul Congresului.

Și apoi, după nici două luni de zile să propui, tot tu, să se facă Guvern cu PSD și să duci negocieri nu doar pentru Guvern de criză, cu măsuri imediate de criză, ci să ai negocieri pe teme care ne despart ideologic precum: fiscalitatea, Justiția sau viziuni constituționale –  mai spunea cu vehemență, la acel moment președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu, care încă odată a dovedit că are fler în a-i citi pe oamenii politici.

„Este absolut imoral și neprincipial”

Nemulțumirile exprimate de către europarlamentarul PNL nu s-au oprit însă aici. Președintele Motreanu a invocat un „gest de onoare” care s-ar impune din partea lui Florin Cîțu, solicitându-i acestuia să demisioneze de la șefia PNL-ului.

„Este absolut imoral și neprincipial, și chiar dacă pentru moment pare singura soluție pentru un Guvern stabil, ca “lider” politic al PNL nu mai ai nicio autoritate morală, niciun ascendent asupra liberalilor care au votat la Congres, pentru că probabil mulți te-au votat chiar pentru că te-ai prezentat anti-PSD în fața lor, și, din acest motiv, se impune un gest de onoare!” – a mai spus președintele PNL Giurgiu, Dan Motreanu.

(Jurnal)