Recent am primit din partea conducerii CN APDF Giurgiu o serie de documente despre care actuala conducere consideră că sunt o dovadă certă a faptului că ani de-a rândul, sute de milioane de lei vechi au fost cheltuite, fără noimă, de către foștii gestionari ai acestei Companii de transporturi.

De această dată, este vorba despre un contract cu obiect de activitate „reprezentare juridică / reprezentare Tribunalul Giurgiu în Dosar nr. 1299/122/2012”. 

Contractul a fost încheiat, conform documentelor,  de către unul dintre foștii directori ai CNAPDF Giurgiu: Cristian Matei, iar cabinetul de avocați căruia s-a adresat este ”SCPA Stoianovici & State.” Valoarea contractului este de  67.000 lei, iar data semnării documentului: 4 decembrie 2012.

Două zile mai târziu, pe data de 6 decembrie, cabinetul de avocatură a emis o factură în valoare de 67.000 lei, pentru „asistență juridică/reprezentare – onorariu conform contract…”, sumă achitată, prin Ordin de Plată, de către APDF Giurgiu, în exact aceeași zi!

Pe data de 13 decembrie 2012, CN APDF SA transmite, către membrii Consiliului de Administrație, un memoriu întocmit în data de 7 decembrie 2012 (semnat de către  Cristian Matei), prin care se solicita  aprobarea „încheierii Contractului de Asistență Juridică cu Societatea Civilă de Avocați Stoianovici & State, constând în servicii de asistență și reprezentare juridică în dosarul mai sus menționat (n.red – 1299/122/2012) aflat pe rolul Tribunalului Giurgiu, după caz acordare de consultații juridice, redactare, semnare de acte, cereri și alte căi de atac, forme de executare, mediere, operațiuni fiduciare precum și alte activități”.

Prima întrebare pe care și-o  pune Florian Velicu, actualul director al Companiei  este: în ce condiții a fost emisă, și, mai ales, cum s-a decis efectuarea plății pentru factura cu pricina, dacă membrii Consiliului de Administrație au fost înștiințați de necesitatea încheierii unui contract de reprezentare juridică, abia cu 10 zile mai târziu de la data semnării contractului…

Precizăm că  după  alte câteva zile, mai exact pe data de 21 decembrie 2012, Consiliul de Administrație al CN APDF SA a emis decizia nr. 47, în care se arăta: în unanimitate de voturi, s-a aprobat PROPUNEREA privind aprobarea încheierii unui contract de Asistență juridică…

Câteva  luni mai târziu, mai exact pe data de 1 martie 2013, prin Hotărârea nr. 2 , emisă de Adunarea Generală a Acționarilor, la punctul 7, se specifica: „Membrii AGA aprobă încheierea Contractului de Asistență Juridică cu Societatea Civilă de Avocați Stoianovici & State”…

Referindu-se la  acest caz, directorul CN APDF SA, Florian Velicu, declara, pentru cotidianul  „Jurnal giurgiuvean”: 

„Așa a înțeles conducerea din partea PSD să gestioneze finanțele Companiei, dirijând 67.000 de lei către o societate de avocați agreată, și în schimbul acestei sume societatea respectivă făcând un singur serviciu: redactarea unei cereri de renunțare în procesul pe care, la acea vreme, CN APDF SA îl avea cu CNFR. Oameni care au luat bani cu nemiluita din Companie pe servicii simple vin să ne dea nouă, tuturor, lecții juridice…”, a încheiat Florian Velicu.

Contactată telefonic, avocatul Crina Stoianovici, pentru a lămuri câteva aspecte din cazul relatat de noua conducere a Companiei, a declarat, pentru publicația noastră: 

„Într-adevăr, am avut încheiat un contract de asistență juridică cu APDF, contract în baza căruia am participat la negocierile purtate de APDF și societatea debitoare. Ca urmare a negocierilor, societatea debitoare a acceptat plata datoriilor, până la termenul procesului, lucru care s-a și întâmplat, de altfel. Da, este adevărat, am emis factura imediat după semnarea contractului, am și încasat suma aferentă. Nu era niciun motiv să încasez banii după terminarea procesului, întrucât nu am perceput taxă de succes. Încasarea banilor înainte este o obișnuință în lumea avocaților, deci nu consider că am făcut o ilegalitate”, a  mai precizat av. Crina Stoianovici.

(Jurnal)