Așa cum promiteam anterior, „Jurnal giurgiuvean” continuă dezvăluirile actualului director al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA, Florian Velicu, referitor la compania pe care, de la sfârșitul lunii ianuarie, o conduce.

Acesta a continuat prezentarea situației pe care a găsit-o la CNAPDF Giurgiu:

Apropo de activitatea de la CNAPDF SA, eu am început activitatea pe 29 ianuarie aici, prima mea zi de lucru, am venit aici cunoscând foarte bine problematica. Mi-am făcut un plan de management destul de îndrăzneț, de care am să mă țin la virgulă, indiferent cu ce consecințe. Nu-mi place ceea ce am găsit aici, sunt probleme grave, foarte grave chiar, că discutăm despre cercetări la Parchete și nu vreau să spun mai mult, până la cercetări disciplinare, până la cercetări de tot felul, și interne și pe Corp de Control. Ale multora, începând cu persoane din conducere, cu funcții, până la angajați simpli, care și-au cam bătut joc de tot ceea ce înseamnă Compania asta, și și-au bătut joc într-un mod inimaginabil. Din punctul meu de vedere, unele dintre persoane au cel puțin câte o sacoșă de bile negre pe care nu mai au timp fizic să le albească în viața asta, părerea mea, la ce am văzut…Am citit toate rapoartele, începând de la Curtea de Conturi până la Corpul de control al Ministerului, rapoarte de audit intern. Deci sunt documentat în momentul ăsta foarte, foarte bine, cunosc peste 90% din probleme. Mai am încă o mică parte, dar deja cunosc, cum să zic, fazele incipiente, mai e un pic de adăugat.”

Întrebat despre investiții, directorul APDF Giurgiu preciza:  

„Am constatat că nu s-au făcut investiții mai deloc, nu s-au făcut investiții așa cum prevede legea, pentru că această companie are obligația să facă, în fiecare an, investiții de minim 50% din încasări. Nu s-au făcut niciodată! NICIODATĂ!”

Totodată, Florian Velicu a ținut să precizeze și o serie de aspecte legate de partea financiară:

„Anul ăsta, am aprobat bugetul în prima ședință, în a treia zi de când am ajuns aici, am avut ședință de consiliu de administrație, în care am solicitat consiliului să facă un audit personal companiei, extern, chiar dacă am compartiment de audit în companie, care funcționează destul de bine. Dar vreau să am o poză foarte clară a fiecărui compartiment din Companie, să știu exact ce deficiențe am, ce puncte pozitive, ce puncte slabe, și să vină în același timp auditorul să-mi spună și care este cea mai viabilă soluție să remediez problemele.

Trebuie să recunosc că în ultimele zile mi-am dat seama că această chestiune, legată de audit, este una destul de amplă și costisitoare și ușor, ușor, am început să îmi creionez un plan de reorganizare, în planul de management, pentru că altfel nu se poate. Am discutat și cu cei de la sindicat, și cu o mare parte dintre colegi, le-am spus că s-ar putea să fie nemulțumiri, le-am spus că n-am ce să fac, asta este situația, trebuie, cum spunem noi, pe românește, trebuie tăiat în carne vie, pentru că sunt niște probleme care duc compania asta pe un drum greșit, în momentul ăsta. Eu vă garantez că în câteva luni lucrurile se vor îndrepta. Nu se poate face nimic așa!

Eu vorbesc aici despre situații care vin chiar dinainte de 2010, iar în perioada 2012 – 2016 la CN APDF a fost jaf în adevăratul sens al cuvântului! JAF! Și îmi asum ce spun. Sunt sume inimaginabile, cheltuite pe te miri ce. În ciuda faptului că se tot spunea că această companie este în pragul falimentului.” 

Vinovat de jaful din Companie este, în opinia noului director, managementul defectuos de până acum.

„Managementul defectuos, în momentul în care pui un manager și îi dai toate pârghiile, probabil că asta s-a dorit, sau atâta minte am avut. Sincer, sunt două aspecte: ori atâta poți, ori ești prins sau „butonat”, „sforărit” de așa natură, încât faci lucruri pe care nu ți le-ai dorit! Nu e cazul meu, dar se poate trata și așa.

În momentul de față, eu sunt hotărât să pun lucrurile în ordine aici, sunt hotărât să accesăm cât mai multe fonduri europene, sunt hotărât să depunem cât mai multe proiecte pe fonduri europene. În același timp, pentru cei care n-au înțeles încă, CN APDF poate funcționa fără niciun fel de problemă, dacă este gestionată corespunzător. Trebuie să înțeleagă toți cei care ocupă funcții importante în momentul de față și care nu pot gestiona nici cea mai mică situație, că n-au ce căuta în acele funcții. Sincer! Adică, m-a sunat o doamnă care, întâmplător, este soția directorului care se ocupă de coordonarea celor două agenții din subordine.

Noi în momentul de față avem două agenții, așa e structurată. Eu vreau să reorganizez un pic, deja am dat dispoziții să aduc contabilitatea de la Severin , adică Compania Națională APDF a fost „feliată”; ea trebuie să fie un tot. În momentul de față, compartimentele contabilitate, juridic și toate cele sunt aici. Au acceptat cei dinaintea mea ca la Severin să se țină contabilitate separată față de cea de aici. De ce? Teoretic, tot ce înseamnă structuri de conducere și tot ce înseamnă aprobări se fac aici. Încă de când am venit, tot ce înseamnă documente care circulă prin companie trec mai întâi pe la mine și se duc de aici în direcția în care consider eu că trebuie să se ducă, altfel nu facem altceva decât să ne furăm căciula”, a încheiat directorul CN APDF Giurgiu, Florian Velicu.

(Jurnal)