Medicamentele pentru tratarea COVID trimise de Ministerul Sănătății, Spitalului de Urgență Giurgiu, abia ajung pentru câțiva bolnavi…

0
264

Cu ceva timp în urmă Ministerul Sănătății anunța că distribuie spitalelor din țară peste 24.000 de flacoane de Remdesivir și în jur de 1.100 de flacoane de Tocilizumab, pentru pacienții cu COVID. Ministerul  mai anunța că aceste medicamente sunt dedicate pacienților cu forme medii de COVID, promițând  că va încheia un contract pentru încă 139.000 de flacoane.

 La rândul său europarlamentarul Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu, solicita Parlamentului European sprijin cu medicamente pentru tratarea COVID, spitatelor din România.

Dorind să știm dacă din aceste medicamente a ajuns ceva și către Spitalul județean de Urgență Giurgiu, l-am solicitat pe directorul Spitalului, Dragoș CHIVU care ne-a precizat:

”La acest moment am primit 30 de flacoane de Tocilizumab , care ajung pentru doar doi pacienți . Remdesivir primim în fiecare zi, cu țârâita însă, medicament pe care îl împărțim la toți pacienții…Noi facem cereri tot timpul. Aceste medicamente se dau gratuit prin Unifarm. La acest moment așteptăm să mai primim ceva, reprezentanții DSP sunt plecați la București. Ele vor fi distribuite imediat către UPU.

Antibioticele și celelalte medicamente cad în grija noastră. Văd însă că se întârzie acum  pe antibiotic chiar și pe licitații. Probabil că firmele consacrate care ne virează nouă antibiotice  au stocuri foarte mici în momentul de față, asta implicând întârzieri la livrare de 1-3 zile.  După cum se vede, ne îndreptăm către o criză majoră, din punctul de vedere al  medicamentelor. Noi facem însă toate diligențele ca să le avem la dispoziție…”

     Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății (MS) a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru achiziționarea a altor 12.700 de flacoane de Tocilizumabum, după ce firma producătoare, care are încheiat un acord cadru și un contract subsecvent cu Ministerul Sănătății, a anunțat că se află în imposibilitatea de a livra medicamentul până la finalul anului 2021, având în vedere situația de stock-out a produsului la nivel global.

(Jurnal)