Fiscul le pregăteşte o ”surpriză” neplăcută  tuturor celor care au datorii la stat. Din această toamnă, datornicii vor primi notificări pentru restanțele din ultimii 5 ani.

Cei care nu le vor achita vor putea fi executaţi silit chiar şi pentru  suma de 40 de lei, de pildă.  În acest mod  statul dorește  să adune cât mai mult dintr-o datorie uriaşă, care a ajuns la  15 miliarde de lei, potrivit estimărilor făcute de ministrul Finanţelor. Presate de cheltuielile tot mai mari cu salariile şi pensiile, autorităţile mizează să încaseze, prin această măsură,  15 miliarde de lei de la datornicii către stat.

Ce spune ministrul Finanțelor

În acest sens , ministrul Finanțelor,  Eugen Teodorovici preciza: Trebuie să recuperăm aceşti bani, trebuie să găsim stimulent, cei care achită anul acesta vor primi o reducere când fac plata.Oare chiar așa va fi?” – se întreabă mulți care știu că de multe ori Guvernul una a promis și alta a făcut…

Executați silit!

Din toamnă, ANAF le va trimite tuturor datornicilor înştiinţări de plată, prin poştă sau online, în cazul celor care au cont pe site-ul instituţiei. Vor avea răgaz să plătească până în martie, anul viitor. Sunt în vizor persoanele care au obţinut venituri din profesii liberale, drepturi de autor, chirii sau arende. statul se grăbeşte să încaseze acum ce nu a reuşit în ultimii ani. Datoriile mai vechi de cinci ani se vor prescrie, dacă nu sunt comunicate, iar statul ar putea rămâne cu pagubă. Cei care vor primi notificări de la ANAF, prin poştă, vor avea la dispoziţie 60 de zile să-şi achite datoria, în caz contrar, statul va începe să calculeze penalităţi, iar restanţierii cu penalităţi mai mari de 40 de lei vor putea fi executaţi silit.

Cum vor fi recuperați banii de la oamenii de afaceri…

Pe listele datornicilor la ANAF au apărut persoane publice, precum oameni de afaceri şi politicieni cu datorii în creştere, an de an. Şeful Finanţelor nu are însă un răspuns în privinţa felului în care vor fi recuperaţi banii, în cazul acestora.

(Jurnal)